Beate Adolfsen (til høyre) er nestleder i Norske Kvener Ytre Oslofjord og arrangementansvarlig for «Kvensk kulturverksted» som foreninga arrangerer lørdag 29. oktober i Horten. (Kuva: Arne Hauge)

 

Den lokale kvenforeninga har satt av en hel lørdag til kulturverksted med blant annet grindvevkurs, foredrag om kvensk byggeskikk og sosialt samvær. Denne gangen satser de på mer dialog og tid til å bli bedre kjent med deltakerne.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Lørdag 29. oktober fra klokken 10:00 til 17:00 arrangerer kvenforeninga Norske Kvener Ytre Oslofjord et kvensk kulturverksted i Horten. Det er bekjentgjort i et nyhetsbrev fra foreninga.

«Vi er stolte over at vi kan ønske velkommen til en hel lørdag viet til kvensk kultur i Horten. Kjempedyktige foredragsholdere og kursledere kommer reisende langveisfra for å gi oss mer kunnskap. Du kan også få snakke med kvenske forfattere, malere og kunsthånderkere», skriver foreninga.

For å få til kulturverkstedet har de hentet inn velkjente navn fra det kvenske miljøet, der blant annet Helga Vara kommer hele veien fra Vesisaari/Vadsø for å holde grindvevkurs, mens Jan Daleng og Alf Einar Hansen tar turen til kystkommunen ved Ytre Oslofjord for å foredra om kvensk byggeskikk.

– Grindvevkurset har begrenset antall plasser og ble fylt opp på en, to, tre, sier Beate Adolfsen, som er nestleder i kvenforeninga og arrangementsansvarlig.

Les også: Kvenungdommens hederspris 2022: Her er vinneren

Byggeskikk og kulturminner

Ved siden av grindvevkurset er det satt av fem timer i programmet til bolken «Kvensk byggeskikk og kulturminner» med Daleng og Hansen, som også inkluderer en lønsjpause.

– Før lønsj blir det foredrag, og etter lønsj blir det god tid til refleksjon og spørsmål. Vi vet at det kommer historieinteresserte, og satser på aktiv deltakelse. Alf Einar Hansen har et bildearkiv av kvenske bygg og kulturminner, som det neppe finnes maken til, og som vil kunne skape mange gode samtaler, sier Adolfsen.

Ny vri

Adolfsen forteller at den forholdsvis unge foreninga, i sin spede begynnelse, for det meste har testet ut foredragsbaserte arrangementer, og at man denne gangen vil prøve seg med en vri:

– Et foredrag blir mest monolog, og det skorter som regel på tiden til spørsmål og samtale. Denne gangen prøver vi på et mer dialogbasert arrangement, med både aktiv deltakelse og bevisst avsatt tid til samtale, refleksjon og spørsmål. Vi tester rett og slett ut om dette kan være en måte å gjøre det på hos oss, sier hun.


Helga Vara er lidenskapelig opptatt av tradisjonshåndverk, og tar turen fra Vesisaari/Vadsø til Horten i slutten av oktober for å lære bort hvordan man lager komagbånd på grindvev. (Kuva: Lisbeth R. Dragnes/Vadsø Museum – Ruija Kvenmuseum)

Hun sier at arrangementet, utover grindvevkurset, er gratis og åpent både for de om lag 45 medlemmene sine, men også for ikke-medlemmer. Foreninga setter trivsel og sosialt samvær i høysetet, og håper på den måten de får muligheten til å bli bedre kjent med deltakerne på en annen måte.

– I tillegg håper vi naturligvis på flere medlemmer, sier nestlederen.

Kvener i dag

Denne gangen ønsker den Horten-baserte kvenforeninga, i tillegg til fokuset på tradisjon og historie, å vise fram mer av det som rører seg i vår egen samtid:

«Vi vil vise fram både tradisjonelt kvensk håndverk og hva kvener i dag holder på med. Derfor har vi også invitert håndverkere, malere og forfattere til å vise fram og selge husflidsprodukter, malerier og bøker i pausene», skriver foreninga i nevnte nyhetsbrev.

– Vi tror vi har stablet et bra arrangement på beina, avslutter Adolfsen.

Les også:

– Vi skal nok få enda flere kommuner til å flagge