Alattion kvääniseuran oon joutunu muuttamhaan pois Possukopan Sisa-talosta. Uusi lukaali löytyi komuunin Klekkeriet- kulttuurihuonheesta. Johtaaja Grete Alise Nilima Monsen oon iloinen ja tytytväinen. (Kuva: Privat)

 

En enkel prat med kommunen, og vips, Alattion kvääniseura hadde nytt sted å være.

 

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

 

Det nye lokalet befinner seg rett over gata fra den gamle adressen til Alta kvenforening, nemlig i kulturnæringshuset Klekkeriet, drøyt 100 meter unna.

Det var i juli i år at Alta kvenforening- Alattion kvääniseura fikk beskjed om å flytte Kvenstua ut fra Sisa kultursenter. Årsaken var at kultursenteret trengte økt plass for sine egne aktiviteter. Mer om bakgrunnen kan du lese her:

Går en uviss skjebne i møte

Og her:

– Det ordner seg nok

Og saken endte altså bra, for allerede etter få uker hadde foreningen skaffet seg nye lokaler.

Fra stue til kontor

Leder Grete Alise Nilima Monsen sier seg glad og fornøyd over at det ordnet seg så fort.

– Jeg er veldig fornøyd. Her er vi heller ikke bundet til noen åpningstid, men kan bruke kontoret når som helst, sier lederen. Også husleien betegnes som rimelig, kroner 1.334 mot kroner 1.500 på Sisa. Leien finansieres for øvrig ved salg av kvenflagg på vegne av Norske kveners forbund.

Det nye kontoret er på 10 kvadratmeter, og foreninga kan bruke et møterom med whiteboard og plass til 12 personer.

Hundre medlemmer

Alta kvenforening har i dag nøyaktig 100 betalende medlemmer. En av de første aktivitetene i de nye lokalene, er et kurs i muntlig kvensk. Det begynner 1. september. Kursleder er Katriina Pedersen fra Naavuonon kielikeskus – Kvænangen språksenter, hun vil komme til Alta annen hver onsdag og torsdag i 3 måneder.

Til høsten kommer også Beddari og Nilsen med danser Astrid Serine Hoel til Alta med forestillinga Merenneidon helmet. Den ene av de 2 forestillingene skal foregå hos Sisa.

Jo, vi har et godt forhold til Sisa fremdeles, forsikrer Nilima Monsen.

Klekkeriet kulturnæringshus er en kommunal virksomhet, og en samlingsplass for kreative hoder i Alta. Tilbudet gjelder i første rekke kulturnæringer i etableringsfasen, og de som holder til ved Klekkeriet kommer fra ulike bransjer innenfor kultur. Kunstnere, forfattere, filmskapere, musikere. Naturopplevelser er også et stikkord på lista over aktører. Grunnideen for Klekkeriet er den syngergieffekten som skapes når mange ulike folk samles på et sted.