Oktoberutgaven landet på hele 52 sider, det bør ta en kaffepause eller to å lese gjennom. (Foto: Arne Hauge)

 

Fyldig høstutgave for den leselystne.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Maanantaina 3. oktooperikuuta, står det øverst på forsiden på Ruijan Kaiku nummer 8-2022. Og mandag 3. oktober var også dagen da bladet landet på redaksjonens arbeidsbord, ferskt og punktlig levert fra så vel trykken som Posten.

Høsten er gjerne tiden da mye godt stoff har samlet seg opp fra sensommeren, resultatet ble et tykt og – håper vi – godt magasin med hyggelig lesning for våre trofaste lesere, hva enten du er kven eller ei.

Forsiden preges av et kjent fjes, nemlig Jegertvilling og Farmen-kjendis Johanne Thybo Hansen. Sprekt nok har hun og flere andre unge nordtromsinger stilt opp på et like sporty påfunn i regi av Halti kvenkultursenter IKS, nemlig en kolleksjon t-skjorter påtrykt blant annet «Vaimovoima» – kvinnekraft på kvensk, med den engelske undertittelen «Kvääni expression of power and drive among women.» Vi applauderer tiltaket fra senteret, og syntes det var ei forside verdig.

Ellers er oktober-magasinet slik du kjenner det, med kvensk-norsk langlesning, kvensk-oversatte vitser og tekster både til gammelt bilde og baksidebilde. Også lederen finner du i kvensk språkdrakt, ekstra bonus dersom du for eksempel lærer deg språket.

Går vi kjapt gjennom, finner du saker om alt fra frimerker og sertifikater, til bygningsvern, teater og statsminister-svar på kvensk henvendelse. Pluss at Kjell-G Kjær er tilbake, med en ny artikkel i serien om kvener som oppdaget nytt land og som samtidig bidro i forskningens tjeneste.

Da gjenstår det bare å ønske deg god lesning, og ta gjerne kontakt dersom du har tips til saker.