Kvenstua har mottatt besøk både fra statsministre og andre ministre. Her ser vi Erna Solberg i samtale med Bodil Andersen. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

 

Med kort frist til å pakke og dra, har huseier Sisa kultursenter sagt opp leieavtalen med Kvenstua i Alta. – Vemodig å måtte flytte, sier de lokale kvenene.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Et spørsmål er mer nærliggende enn andre; hva med å finne et nytt lokale og leie der? Grete Alise Nilima Monsen er leder av Alta kvenforening, Alattion kvääniseura, og sier seg tross den trasige situasjonen optimistisk.

– Det er riktig at vi nå går en uviss skjebne i møte, samtidig som det er vemodig å måtte flytte. Men når en dør stenges, så åpnes det gjerne ei ny. Vi velger å være positivt innstilt og håper det ordner seg, sier lederen, klar på at kvenene som nasjonal minoritet fortjener en plass. Det gjelder spesielt i Alta i Finnmark, sier hun, hvor det er så mange kvener og hvor det skjer så mye innenfor det kvenske.

Alt for kort

Det var tirsdag 30. juli at Alta kvenforening fikk beskjed. Sisa kultursenter sa de trengte lokalet til egne aktiviteter, ergo måtte kvenene på dør. Oppsigelsen gjelder etter sigende fra 1. august, med siste frist for et kven-fritt lokale den 1. september.

Her hos Sisa kultursenter i Bossekop i Alta har Kvenstua og den lokale kvenforeningen holdt til i drøyt 4,5 år. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

– En måned er alt for kort, sier Nilima Monsen.

– Dere har ingen avtale som regulerer oppsigelsen?

– Nei. Sisa mener riktig nok at det fins en muntlig avtale, men det gjør det ikke, sier hun.

Med unntak av spørsmål om den korte oppsigelsesfristen; kvenforeningens leder understreker at de har ingen torn i siden til Sisa kultursenter og senterets daglige leder John Tore Martinsen.

En ærlig sak

– På ingen måte. Vi har hatt det svært fint på Sisa, og er glade for at vi fikk være her. Husleien har også vært rimelig. Selvfølgelig er det frustrerende og vemodig å måtte flytte fra et sted hvor vi har gjort så mye, men samtidig er det en ærlig sak at de trenger plassen selv.

Når hun er tilbake fra ferie, kan ordfører Monica Nielsen (til høyre) forvente seg en henvendelse fra Alta kvenforening og leder Grete Alise Monsen (til venstre). I midten Altas varaordfører Anita Håkegård Pedersen. (Arkivfoto: Heidi Nilima Monsen)

Det var i desember 2014 at Alattion kvääniseura flyttet inn på Sisa kultursenter, altså et drøyt 4,5 år gammelt leieforhold som straks er over.

– Så hva gjør dere nå?

Spørre ordføreren om hjelp

– Vi har ikke råd til høy husleie, så her kommer vi til å ta kontakt med ordføreren, og be henne om hjelp til å finne annet egnet sted i Alta. Vi håper kommunen kan være med å betale husleien, gjerne i sin helhet, sier lederen.

– Monica Nielsen, har du snakket med henne?

– Nei. Jeg vet at ordføreren er på ferie ut uken. Jeg tviler på at hun er informert, men vi tar kontakt så snart hun er tilbake, sier Nilima Monsen.