Finske pinner ferdig rullet og drysset og klar for steking. Det er stor stas å rulle ut de små pinnene, og smaken blir helt på høyde med våre tradisjonelle småkaker til jul. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

 

Nå kan hvem som helst ta seg en velfortjent pinne.

 

Maureen Bjerkan Olsen

 

Som vårt tidligere presenterte julebrød, er også finske pinner autentiske godsaker for den kvenske juletid. Grunnoppskriften til finsk pinner har ukjent opprinnelse. Jeg fant den i et blad for mange år siden, og har justert og tilpasset oppskriften for «enda mer jul». Mine smakspersoner sa at smaken på disse finske pinnene minnet om serinakaker, men at smaken var saftigere og seigere, mer ekte og på mange måter bedre.

Betydelige matematiske ferdigheter er en fordel, men gammeldags øyemål gjør også nytten.

På toppen av pinnene kan du ha på perlesukker eller brunsukker, samt hakkete mandler med eller uten skall. Slik kan du tilpasse utseende, smak og tekstur på pinnene. Vaniljesukker hørte originalt ikke til i oppskriften, men bidrar til smaken. Her er oppskriften:

60 gram mandelmel (malte mandler uten skall)
275 gram hvetemel
90 gram farin
200 gram ekte smør
1 teskje vaniljesukker
1 eggehvite, lett vispet til pensling

En lekkerbisken klar for en runde i stekeovnen.

Gjør slik; elt sammen mandelmel, hvetemel, farin og smør. La deigen stå kaldt minumum 4 timer eller helst over natten. Del deigen i 4 like store deler, og trill hver del til fingertykke lengder. Skjær opp i 4 centimeters lengder, pensle med eggehvite og dryss eller rull pinnene i hakkede mandler og perlesukker eller rørsukker.

Stekes ved 175 grader midt i ovnen i 10-12 minutter. Tåler som småkaker flest oppbevaring gjennom julehøytiden.

Ved å justere steketiden på de finske pinnene, justerer du også smaken. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

Forskjellig dryss til å ha på toppen av de finske pinnene.