Foodprofessoren neste: Her ser vi herlig fiskefilet av hvitfisk fra havet, pluss andre ingredienser for å lage deilige fiskebrød. Prosessen er enkel, så ta gjerne barna med på lag. 

 

Få med deg barna og tryll fisk og brød om til noe ekstra godt. Dette trenger du og slik gjør du.

 

Maureen Bjerkan Olsen
maureenbjerkan@gmail.com

 

Oppskrift fiskebrød:

(Du kan naturligvis bruke din egen oppskrift på fiskemat, dersom du ønsker)

1 kg hvit fiskefilet. Torsk, sei, hyse, brosme, steinbit eller annen hvitfisk fra sjøen. Bland det gjerne sammen
1 stor gul løk, hakket
1 ss salt
2 ss potetmel
1 strøken ts revet muskatnøtt
1 strøken ts nykvernet sort pepper
Ca 5 dl helmelk
1 egg
Pluss væsken som renner av fra fisken og samler seg på fatet/baljen. Denne væsken skal i fiskefarsen for å hindre at farsen blir kort og tørr.

Slik gjør du:
Mal fisken i lag med løk i kvern eller foodprofessor. Ha i salt og krydder. Ha så i potetmel og spe forsiktig med melk og væsken fra fisken til passe konsistens. Egg blandes i til slutt. Smør jevntykke kneipskiver på hver side, og stek i stekepanne. Nytes varm eller kald.

 

Les også: Fiskebrød – gamle dagers tapas

 

Oppskrift Frøken Bjerkans fylte fiskebrød:

For fyll til fiskebrød trenger du:
Stekt kystbacon i små terninger
Hakket fersk bladpersille
Strimlet vårløk

Slik gjør du:
Skjær like små biter av kystbacon og stek i klaret smør. Hakk bladpersille og skjær opp vårløk. Legg ingrediensene på et fat for enkel tilgang. Legg ønsket mengde klaret smør i ren stekepanne, noe over middels varme. Smør et tynt lag fiskemat på toppen av hver brødskive, dette så fyllet skal få feste. Dryss over stekt bacon, bladpersille og vårløk. Trykk fyllet lett ned i brødskiva. Smør så på et jevnt lag fiskemat, om lag 2 spiseskjeer, og trykk forsiktig ned så fyll og fiskemat ikke ramler av under steking. Legg fyllsida ned i stekepanna og bre over 2 nye spiseskjeer fiskemat på skivens usmurte side. Stek begge sidene til de har jevn og fin farge.

Tilbehør:
Revet gulrot
Sprøstekt kystbacon
Vårløk, strimler
Bladpersille, hakkes

Slik lager du klaret smør:
Smelt ekte smør på lav varme uten å røre. Hensikten er at melkepartiklene skal synke til bunns, så unngå å flytte gryta, eller røre i den. La stå til smøret blir helt klart, om lag 20 minutter. Hell av det klarete smøret uten at bunnfallet følger med. Det fungerer godt å helle det av, men for økt effekt kan kaffefilter brukes. Oppbevar i glass med lokk. Lang holdbarhet i kjøleskap, men tåler også romtemperatur.Fiskebrød og fiskebrød spesial