Kristine Jonas er hjemme i Alta i sommer, der jobber hun på Alta Museum og opplever stadig flere spørsmål om det kvenske flagget. (Foto: Privat/Helsingforskomiteen)

 

Kristine Jonas bruker sommeren hjemme i Alta, før hun reiser tilbake til Tromsø for å studere videre.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Leder i Kvenungdommen, Kristine Jonas, bruker sommeren hjemme i Alta hvor hun har fått jobb på Alta Museum. Hun kan fortelle at stadig flere turister spør om det kvenske.

Helleristning

– Vi har kvenske flagg og pins i butikken, så det er flere som lurer på hva det er for noe, sier Jonas.

Altaværeingen jobber fulltid på museet denne sommeren, og sier at før hun selv begynte å jobbe der, la hun ikke merke til hvor mye kvensk de har. I sommer er det også en samisk utstilling på museet, i tillegg til de faste og ufravikelige helleristningene som museet er så kjent for. Så heter det også Alta museum – verdensarvsenter for bergkunst.

– Den samiske utstillingen er veldig fin, og selvsagt er det fint å få jobbe med helleristningene også, sier Jonas.

Når sommeren er over reiser hun tilbake til Tromsø hvor hun studerer. Det siste året har hun tatt et årsstudium i nordsamisk, men får fra høsten mulighet til å studere det kvenske språket.

God venninne

– Jeg skal i hvert fall ta den kvenske språkkursdelen, og noen samiske fag på siden, forteller Jonas om den kommende høsten.

Utover planer etter sommeren, og jobb på museet så er det en sak som skiller seg ut som sommerens høydepunkt. Hennes gode venninne er gravid og venter barn i starten av august. Terminen faller akkurat på samme tid som Lyden av Skallelv, som Jonas egentlig kunne tenke seg å dra på.

– Dessverre må jeg jobbe når festivalen er, pluss at venninnen min venter barn da, så det passer nok ikke at jeg reiser på festival, avslutter hun.

Helleristninger