Da Max December fant ut han var kvensk, var det fint å kunne feire kvendagen med sin egen uttrykksform. (Foto: privat)

 

– Det har åpnet opp muligheten til å utforske det.

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

20 år gamle Max December Grønnbakk Rognli fra Storfjord har hele tiden hatt innslag fra både samisk og kvensk tradisjon i livet. Selv har han ikke tenkt så mye over det, men med årene kom en voksende nysgjerrighet for hva dette egentlig betyr. Selv om tradisjonene var rundt dem hele tiden i hjemkommunen, kalte de seg ikke for verken samisk eller kvensk.

Max December Grønnbakk Rognli brukte designet i Kvenflagget som inspirasjon til å lage en eget sminke-design for å feire Kvenfolkets dag. (Foto: privat)

– Jeg har alltid lurt på det, men det var liksom ikke noe vi snakket om som en del av vår identitet. Der vi kommer fra føler man seg jo litt knyttet til tradisjonene fordi så mange er kvensk og samisk, men jeg visste ikke om vi var det, eller om vi bare var interessert i det.

Spurte, og fikk svar

Så kom Kvenfolkets dag og Samefolkets dag i tur og orden i fjor. Da tenkte Grønnbakk Rognli endelig at han skulle finne ut av dette.

– Det var et lite steg å ta å spørre, nettopp fordi vi aldri har pratet om det. Da fant jeg ut at jeg faktisk er kvensk på pappa sin side. Mamma visste ikke, men hun fortalte at hun husket besteforeldrene snakket finsk når ikke barna skulle forstå, forklarer han.

Grønnbakk Rognli forteller at det hele egentlig ikke forandret livet noe særlig, men at det likevel kom med noen gode effekter.

– Det er fint å kunne si at man er kvensk. Jeg spurte og fikk et svar, og nå har det åpnet opp muligheten til å kunne utforske det om jeg vil senere.

Samtidig ga det muligheten til å komme nærmere familien ved å kunne utforske familietreet sammen.

Innlegget til Grønnbakk Rognli fikk mye oppmerksomhet fra engasjerte kvener på Kvenfolkets dag. (Skjermbilde: Facebook)

– Jeg tenker at jeg tror det er mange som er i samme situasjon som ikke har snakket sammen om det. Kanskje ligger det noen overraskelser der, så kan man velge hva man gjør med det etterpå. Når man bare ikke vet, så kan man ikke gjøre noe, poengterer han.

Feiret med egen sminke-design

Kvenfolkets dag kom nok en gang, denne gangen valgte Grønnbakk Rognli å bruke den nye informasjonen om sin identitet til å lage noe eget for å feire.

– Jeg har alltid holdt på med sminke og klær og uttrykt meg gjennom det. Så hadde jeg lyst å gjøre noe til Kvenfolkets dag, siden det faktisk var første gangen jeg visste at jeg også er kven. Jeg ville lage noe for å kunne vise det fram, sier han.