Hvordan ser framtiden ut for det kvenske? Blir det nedtur med mageplask, eller finfin landing fulgt av stor applaus? Årets kvenseminar retter blikket mot det som er i vente. (Illustrasjonsfoto: Arne Hauge)

 

Det er ingen problemer å sitte hjemme og få med seg det som sies, Kvenseminaret 2022 kan både ses og høres direkte på nett.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Da er programmet ferdigstrikket for Kvääniseminaari 2022. I regi av Troms og Finnmark fylkeskommune, med oppmøte i dag klokken 9 på Ruijan kvenmuseum i Vadsø.

Også denne gangen er det et viktig poeng at du kan bli med, via datamaskin, nettbrett eller om så telefonen din fra godstolen, nemlig ved å følge sendingen live. Såkalt streaming, strømming på norsk. Her er stedet du må trykke for å bli med (lenka finner du i en egen liten ramme på siden som åpner seg. Der står det «Her kan du se Kvenseminaret 2022» Uansett, trykk først her:

Kvenseminaret 2022 – Kvääniseminaari 2022

Seminaret er årlig, og mens overskriften i fjor var «den kvenske våren», er spørsmålet denne gangen hvordan veien ser ut videre for det kvenske og norskfinske.

Til å hjelpe seg med det har arrangøren hanket inn alt fra Kventeaterets Frank Jørstad til museets Mia Krogh, hun er avdelingsleder for Vadsø museum – Ruijan kvenmuseum. Fylkesråden for økonomi og kultur skal si noen ord, det samme skal Vadsø-ordføreren. Endringer i tilskuddsforvaltning og nasjonale planer er tema når ordet gis til avdelingsdirektør Kristin Solbjør fra Kommunal- og distriktsdepartementet, før Kulturrådet skal snakke om sin rolle i utviklingen av det kvenske og norskfinske. For å nevne noen, det er også flere andre som skal innlede.

Bli med, lyder oppfordringen.