Den nye €2 mynten som minnes det finsk-ugriske folket. (Foto: Bank of Estonia)

 

Finsk-ugrisk motiv pryder 2-euro mynten i Estland.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Banken i Estland gir nå ut en 2 euro mynt i anledning det finsk-ugriske folket. Mynten gikk ut i sirkulasjon gjennom banker og butikker den 16. juni i år, og det meldes at et nokså høyt antall mynter vil bli produsert og satt i omløp.

«Bank of Estonia gir denne gangen ut en spesiell mynt som er dedikert til våre røtter som et folk. Estiske er en av de finsk-ugriske folkene, som deler like språk og gener, og kanskje også samme verdenssyn. Dette er vist i de små, men veldig meningsfylte symbolene på €2 mynten som snart går inn i sirkulasjon», sier Guvernør av Bank of Estonia, Madis Müller i sakens anledning.

Steinaldermotiv

Designet på den minneverdige mynten viser steinalder-helleristningene fra Äänisjärve, som viser solen, elgen, jegeren, og vannfuglen. Helleristningene i Äänisjärve er med på UNESCOs verdensarvliste. Mynten meldes å være designet av Al Paldrok og Madis Põldsaar.

Forfedrene av det finsk-ugriske folket kommer originalt fra området rundt Uralfjellene. Tre finsk-ugriske folk har nasjonal uavhengighet; estiske, finnene, og ungarske.

Den europeiske unionen er også det urgamle hjemmet til flere andre stammer, som samiske og livonske. Rundt 20 finsk-ugriske nasjonaliteter bor også i Russland.

(Kilde: Kainun institutti – Kvensk institutt)