Halti Kvenkultursenter, her ved Lisa Vangen, Pål Vegard Eriksen og Tove Reibo, håper årets Paaskiviikko blir en minst like stor suksess som fjorårets kvenske kulturdager i Nord-Troms. KUVAT HEIDI NILIMA MONSEN

Halti Kvenkultursenter, her ved Lisa Vangen, Pål Vegard Eriksen og Tove Reibo, håper årets Paaskiviikko blir en minst like stor suksess som fjorårets kvenske kulturdager i Nord-Troms. KUVAT HEIDI NILIMA MONSEN

.

Fjorårets Paaskivikko hadde rekordoppslutning. – Nå vil vi prøve mye av det samme opplegget som i fjor, bare med små endringer, sier arrangør Pål Vegard Eriksen.

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

Tidligere år har Paaskivikko valgt å ha én arrangementsdag fylt med kvenske aktiviteter i hver av kommunene i Nord-Troms, men da de i fjor valgte å gå fra dette og i stedet ha flere dager med aktiviteter i hver kommune, opplevde de at interessen fra publikum steg.
– Siden vi så at dette fungerte så bra i fjor, vil vi prøve mye av det samme under årets Passkiviikko, sier Pål Vegard Eriksen om de kvenske kulturdagene som offisielt starter 6. juni.

Tjuvstart med musikktreff i Storfjord
Men allerede 3.-5. juni tjuvstarter Paaskivikko i Storfjord.
– Kvenlandsforbundet har fått midler til kvensk musikk, og skal ha et opplegg rundt dette helgen før  Paaskiviikko, forteller Eriksen.
Målet med dette musikktreffet, som holdes på Hottigården i Skibotn, er å spre kunnskap om, samt vekke interesse for kvensk/finsk musikk. I tillegg ønsker en å dra i gang et arbeid for å utvikle denne musikken.
– Vi kommer sammen, presenterer det vi kan, og lærer av hverandre. Dette treffet er det første i sitt slag i Norge. De som kommer får derfor anledning å delta i en hendelse som blir historisk, skriver Bjørnar Seppola på Kvenlandsforbundets facebookgruppe. Han oppfordrer alle som vil delta til å ta kontakt.

Julma og kvenkoret
Torsdag er for øvrig hoveddagen for Storfjords del. Da er det først konsert med Julma og det kvenske koret KvääniÄänii på Broen pub. Julma synger egne viser kombinert med Cornelis Vreeswijk-slagere på meänkieli, og er for tiden aktuell med en viserock-plate der Tornedalen er inspirasjonskilde nummer én. De fem bandmedlemmene er Peter Fredriksson, Daniel Snell, Jan Johansson, Torbjörn Emmoth og Simon Wilhelmsson.
Dette er ikke første gang Julma gjester de kvenske kulturdagene i Nord-Troms. I 2014 hadde bandet konserter under Paaskiviikko i Kåfjord og Skjervøy.
– Vi vet hva vi får, så dette gleder vi oss stort til, sier Eriksen.
Etter felleskonserten er det kvensk pubkveld, med kvenquiz og en ny konsert med Julma. I tillegg jobbes det med et arrangement for tirsdagen, hvor programmet i skrivende stund er uavklart.

Festivalåpning i Lyngen
Mandag åpnes festivalen offisielt i Lyngen, blant annet med skolebesøk der 7.-10. trinn får besøk av forfatter Laila Lanes og den tornedalske blues og folkrockduoen Surunmaa på dagtid. På ettermiddagen blir det et nytt  møte med Lanes og Surunmaa på biblioteket.
– Her kan det bli endringer i programmet, presiserer arrangøren.

Vil friste skjervøyværingan
På Skjervøy er årets arrangementer mer spredt enn tidligere. Tirsdag blir det barnehagebesøk med blant annet figurene Skrål og Skrammel som skal ha fortellerteater med gamle lokale historier.
– Hovedgreia her er at ungene skal få en introduksjon i forhold til begrepet kvener og kvensk språk, forklarer Eriksen.
Senere samme dag blir det fortellerkonsert med duoen Surunmaa på Hjørnet kafe. Onsdagen holder mest sannsynlig Alf E. Hansen foredrget Spor om kulturminner.
– Vi er veldig fornøyd med det som skal foregå på Skjervøy i år, og vi håper skjervøyværingan lar seg friste, sier Eriksen.

Kurs i slektsforskning
I Kåfjord skal det holdes et todagers begynnerkurs i slektsforskning i regi av Slekt og Datanord, tidligere kjent som DIS. Dette skal foregå mandagen og tirsdagen på Senter for nordlige folk.
– Dette gleder vi oss veldig til, røper Pål Vegard Eriksen.
Onsdag planlegger en ett åpent arragement på Birtavarre samfunnshus.
– Opplegget her er ikke helt spikret ennå, men det blir blant annet et foredrag ved Laila Lanes, sier Eriksen.
Fredag blir det et åpnet arrangement på Davvas med Julma og KvääniÄänii, etterfulgt av pubkveld med en ny konsert med Julma.

I år som i fjor arrangeres det et kvenskkurs i Kvænangsbotn. Dette skjer i samarbeid med Kvensk Institutt/Kainun Institutti på samfunnshuset mandag, tirsdag og onsdag. – I år har vi valgt å heve nivået litt og holde kurset for de som er litt mer viderekommende, det vil si de som har litt ballast og som gjerne har deltatt på språkkafeer og så videre, forteller Eriksen. Også i år er det Anna Kaiksa Räisanen som holder kurset.

I år som i fjor arrangeres det et kvenskkurs i Kvænangsbotn. Dette skjer i samarbeid med Kvensk Institutt/Kainun Institutti på samfunnshuset mandag, tirsdag og onsdag.
Også i år er det Anna Kaiksa Räisanen som holder kurset.

Kvenskkurs for viderekommende
I år som i fjor arrangeres det et kvenskkurs i Kvænangsbotn. Dette skjer i samarbeid med Kvensk Institutt/Kainun Institutti på samfunnshuset mandag, tirsdag og onsdag.
– I år har vi valgt å heve nivået litt og holde kurset for de som er litt mer viderekommende, det vil si de som har litt ballast og som gjerne har deltatt på språkkafeer og så videre, forteller Eriksen.
Også i år er det Anna Kaiksa Räisanen som holder kurset.
– Denne gangen blir det også litt mer lokal tilpasning, lover Eriksen.
Fredagen er historiker Arvid Petterson hyret inn for å holde foredraget om veier i kvensk historie. Det jobbes også med å få på plass enda et foredrag til Kvænangen.
Etter foredrag blir det konsert med det lokale koret Simalango, etterfulgt av pubkveld og konsert med folkreggaebandet The Meänland.
– På grendehuset er det også en kunstutstilling hele den uka. Her stilles bildene til Helge Mikalsen. Disse kan sees på dagtid og under de ulike arrangementene, forteller arrangøren.

Full trøkk i Nordreisa
I Nordreisa braker det løs tirsdag med forestillingen Loistava, denne gangen i en videreuviklet form i forhold til fjorårets Paaskiviikkoversjon. Samme kveld spilles Loistava igjen, denne gangen kan alle som vil se den møte opp på Halti. Også torsdag holdes det en skoleforestilling.
Fredag blir en travel dag. Først blir det kvensk språkkafe på Halti. Det er Kvensk Institutt og Språkrådet som står bak dette.
– Her blir det fokus på terrengord og stedsnavn, forteller Eriksen.
I tillegg skal Troms fylkeskommune presentere handlingsplansprosjektet sitt, samt at Reidun Mellem skal ha bokslipp på sin nye bok om kvenene. NKF ønsker også innspill i forhold til om hvordan en skal få startet opp en kvenforening i Nordreisa, og arrangerer et åpent møte om temaet. Kronen på fredagsverket blir den storslagne forestillingen Rallar og bus, kommet i stand ved Nord-Troms Museum. Forestillingen tar utgangspunkt i gruverhistorier, og her medvirker blant annet Øystein Fredriksen, Daniel Wikslund, Inger Birkelund med flere.

 

Arvid Petterson er hyret inn for å holde foredrag i Kvænangsbotn fredag og i Nordreisa lørdag,

Arvid Petterson er hyret inn for å holde foredrag i Kvænangsbotn fredag og i Nordreisa lørdag,

Lørdagen presenterer Reidun Mellem sin nye bok i Nordreisa.

Lørdagen presenterer Reidun Mellem sin nye bok i Nordreisa.

En utbedret versjon av forestillingen Loistava settes opp i Nordreisa under Paaskiviikko.

En utbedret versjon av forestillingen Loistava settes opp i Nordreisa under Paaskiviikko.

Heidundrende lørdag
Lørdag er det duket for åpen dag på Halti med stands, minimarked, utstillinger, museumsbutikk, kafe og en seminarrekke bestående av blant annet Arvid Petterson, Alf E. Hansen, Laila Lanes, Språkrådet, samt at Kveeninuoret skal fortelle om losprosjektet. I tillegg blir det kvensk eventyrstund for barn i alderen 4-10 år på Nordreisa bibliotek, samt dagskonsert med Julma og kvenkoret KvääniÄänii.
På kvelden blir det ifølge arrangøren en heidundrende aften på Halti kulturscene med trippelkonsert med Julma, Meänland og TOSABB, hvor sistnevnte band har en intensjon om å ta publikum med på en spektakulær reise via de nordiske skoger og landsbyer, til de amerikanske sørstatene.
– Det blir neppe kjedelig når man blander finske og svenske sanger påvirket av 1930-tallets jugband, med hysterisk polkaswing. Legger man til stemning av alt fra melankoli til total sorgløshet, akkompagnert med en bred skare instrumenter, som fiolin, vaskebrett, munnspill, klarinett, trekkspill og kazoo, så blir resultatet The Original Swedish Arvika Blues Breakers, sier Pål Vegard Eriksen som er kanonfornøyd med bookingen.
– TOSABB er blant annet kjent for å gi nytt liv til gamle slagere, «Johan på Snippen» og valsen «Emma» er to eksempler, og bandet har en særdeles unik stil og uttrykksform. Dette blir en spennende og flott musikalsk opplevelse, lover festivalsjefen.

Avslutter med familiedag
Også i år avsluttes de kvenske kulturdagene med kvensk gudstjenste på Bergmo kapell i Reisadalen med Bjørn Ivar Hammervoll. I tillegg er det duket for familiedag på Tørfoss gård med sauna,  brødbaking, boksalg og muligens nålbindingskurs.

I fjor kom det en busslast med tilreisende fra Tornedalen til Paaskiviikko. I følge rykter kan det hende at det kommer busslaster med festivaldeltakere fra både Finnmark og Tornedalen i år. – Nå jobber vi på spreng med å få på plass en camp til våre tilreisende med do, vann og strøm, sier Eriksen.

I fjor kom det en busslast med tilreisende fra Tornedalen til Paaskiviikko. I følge rykter kan det hende at det kommer busslaster med festivaldeltakere fra både Finnmark og Tornedalen i år.

Venter busslaster med tilreisende
Eriksen kan røpe at han har hørt rykter om at det det kan komme busslaster med festivaldeltakere fra både Finnmark og Tornedalen. Blant vurdere Alta kvenforening å sette opp en buss for å kunne delta på lørdagens program i Nordreisa.
– Nå jobber vi på spreng med å få på plass en camp til våre tilreisende med do, vann og strøm, sier Eriksen.