I disse dager jobbes det med finpussingen av en tegneserie som skal gis ut på kvensk.  (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

– Det er et hav av små historier fra Finnmark som bare venter på å bli delt, sier en fersk tegneseriskaper til Ruijan Radio.

 

Hør sendingen her: RUIJAN RADIO

 

I denne ukas Ruijan Radio-sending får vi høre litt om et helt nytt «kvensk» tegneserieprosjekt. Terje T. Wollmann fra Sør-Varanger jobber for tiden sammen med hammerfesting Kristoffer Karlsen med å finpusse tegneserien om barna Nils og Magga som vokser opp i Finnmark. Søskenparet opplever mange rare ting og får også høre rare «røverhistorier» fra sin onkel.

– En av kongstankenene mine med dette er å vise mangfoldet i Finnmark og det er å vokse opp i Nord-Norge, og de tingene som kan virke veldig rare for de som ikke er vokst opp med det. Det kan være slike småting som at man har en bestemor som snakket finsk for eksempel. De aller fleste som jeg kjenner som vokste opp i Finnmark har besteforeldre som snakka finsk, kvensk eller samisk, men man tenker gjerne ikke over at det er rart før man møter noen som ikke har den samme bakgrunnen, sier han til Ruijan Radio. Planen er at utgivelsen skal komme på kvensk, samisk og norsk.

Heidi og Martin i Ruijan Radio. Foto: Karianne Engelien Anti

Raatio-päivä!

Forrige uke fikk Martin i hjemmelekse å spørre på kvensk hvilken ukedag det er: «Mikä päivä tääpänä oon?», og neste ukes hjemmelekse blir å lære seg ukedagene på kvensk: maanantai, tiistai, keskiviikko, tuorestai, perjantai, lauvantai ja sunnuntai. Og selvsagt den beste dagen av de alle; raatio-päivä!

– Dette er nok den vanskeligste hjemmeleksa jeg har fått, stønner Martin.

Bugøynes-finsk

I tillegg til faste spalter som «Kvensk fra barnemunn» og kvensk vits, og selvsagt noen doser herlig musikk, får vi denne gangen høre Elisabeth Ingilæ Hastad fra Bugøynes lese en historie på «Bugøynes-finsk» fra en av bøkene sine: Lapsuusmuistoja Pykeijästä, Sodassa ja rauhassa/Barndomsminner fra Bugøynes, krig og fred.

Konkurransiiiii

Selvsagt blir det også konkurranse og mulighet til å vinne den fantastiske Ruijan Kaiku-koppen. Denne uken er spørsmålet så enkelt som: Skal Heidi og Martin prøve å synge en kvensk julesang i neste sending?

Har du et kreativt svar (eller bare vil svare et enkelt «ja» eller «nei»), så kan du sende det på en sms til 2399. Husk å starte meldinga med AP RA (AP *mellomrom* RA). Du må også skrive navnet ditt i sms’en + svaret i konkurransen (eksempel: AP RA kvenkonkurransesvar, hilsen Kven Kvenesen, Kvenveien 1, 1234 Kvenstad). Du kan også sende svaret på epost til heidi@ruijan-kaiku.no, skrive svaret i kommentarfeltet vårt på Facebook eller rope det ut hvis du møter Heidi på gata. Du kan selvsagt også ta kontakt (på epost heidi@ruijan-kaiku.no) hvis du har ønskelåt eller andre innspill til oss.

Slik hører du oss
Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 11, med reprise fredag til samme tid. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast på for eksempel Spotify.

Eller høre sendingen her og nå: RUIJAN RADIO