Møt Ruijan Radios nye ankermann. Tidligere trener og hovedtrener for Alta IF, også da laget hans var i førstedivisjon. En trivelig kven fra Aronnes i Alta som ser fram til å underholde sine lyttere. (Foto: Kristine Jonas)

 

I kvensk sammenheng er han best kjent for serien «Kvenene – en glemt minoritet.» Nå overtar den medievante veteranen spakene i Ruijan Radio.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Tidlig i 2000-årene kommenterte Frank Halvorsen (62) fotball på høyt nivå. Hjemmelaget Alta IF var i førstedivisjon, den replikk-rappe altaværingen reiste rundt og kommenterte fotballsendinger for TV2 og See-More. Ved ulike tilfeller ble utdrag kjørt i reprise blant annet i NRK, da kampene var på sitt mest høydramatiske og Halvorsen for alvor tok bladet fra munnen. Det hørtes så det sang, ble det meldt.

– Man måtte jo kommentere ordentlig, særlig når det var høydramatiske kamper. Best husker jeg da Alta slo ut Tromsø i cupen, men også en kamp mot Molde har festet seg. Det var drama helt til siste spark på ballen, sier Halvorsen, som også holdt rollen som trener og senere hovedtrener for førstedivisjonslaget fra nord. Det var tider, bekrefter fotballkjenneren, som nå skal gjøre noe helt annet. Nemlig hoppe etter Wirkola i Ruijan Radio. Noe han bekrefter å se fram til.

Skal gjøres skikkelig

– Jeg tror egen radio er viktig for kvenene, og håper å lage sendinger som interesserer og som betyr noe for folk. Min måte å løse det på blir å gå for mer innhold og tyngde. Jeg klarer ikke å jobbe med venstrehånda, å si at ting ikke er så nøye bare for å bli fort ferdig ligger ikke for meg, sier Halvorsen, som startet i media for temmelig presis 30 år siden.

Det var i 1991. Først mange år i Finnmark Dagblad, før han ble headhuntet inn som nyhetshund for Altaposten. Jobbet på alle flater som det heter, avis, radio og fjernsyn. Så, i 2021, ble han hyret inn for å lage serien «Kvenene – en glemt minoritet.» Under og etter radioserien traff han mange som hadde hørt om så vel det kvenske magasinet som den kvenske radioen.

Kjennes fint å bidra

– Utgangspunktet for prosjektet var å finne ut om jeg selv er kven. Jeg fant slekt helt tilbake til 1500-tallet, minnes at vi het Kunni på den tiden, og jeg fant ut at vi kom til Norge i 1758. Vi kom fra Hietaniemi på finsk side av Torneelva, selv om stedet på den tiden var omfattet av Pajala kommune. Slekta mi kom til Nordreisa og bosatte seg på Kvennes, sier Halvorsen, som bekrefter at det kjennes fint å kunne bidra inn mot det kvenske lydbiblioteket. Ingen tvil om at det som lages, bøker, film, lyd, også har stor arkivarisk verdi for et folk i revitalisering og oppbygging.

Her kan du høre siste episode av serien: Kvenene – en glemt minoritet

– Jeg ser for meg å lage saker på kvenske forhold som er i tiden. Dagsaktualitet, som for eksempel arbeidet til Sannhetskommisjonen. Der har jeg intervjuet leder Dagfinn Høybråten til første sending. Med oppfølging og dybdespørsmål i sending nummer to. Pluss mye annet som lytterne kan glede seg til, sier vår nye radiovert.

Vi tar med at Ruijan Radio sendes hver torsdag fra klokken 11.00, og at sendingene også legges på nettet i form av egen podcast. Siste sending før jul får du med deg torsdag 16. desember, første sending på nyåret kan belyttes torsdag 6. januar.