NRK-journalisti Rønning Tollefsen ja tietokirjailija Tor Jacobsen oon antanheet ulos kirjan «Hvem var skyldig?» missä muistelhaan tenolaisesta nuoresta flyyimekanikkerista Johannes Hallosesta. Hallonen istui seittemän vuotta fankilassa sabotaasin takia – eikä paljastannu koskhaan kuka oli määräny hänen tekemhään sen. Kuva: Liisa Koivulehto

 

– Vi kom fram til dokumenter hvor det står at de er hemmeligstempla i 80 år, fortalte Rønning Tollefsen ved boklanseringa i Tromsø bibliotek i begynnelsen av november.

 

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

 

En sabotasje mot Bardufoss flystasjon i 1950 rystet hele nasjonen, og påvirket norsk forsvarspolitikk. En flymekaniker fra Tana, Johannes Hallonen, påtok seg ansvaret for sabotasjen, og sonet sju år i fengsel, men var han den skyldige? Ble han pressa til å gjøre dette – og hvem pressa han?

Saken er fremdeles et mysterium.

Den tidligere NRK-journalisten Rønning Tollefsen har, sammen med forfatter Tor Jacobsen, gravet fram det som i dag kan graves frem i dokumenter om denne hendelsen. De jobbet med boka Hvem var skyldig? Sabotasjen på Bardufoss 1950 (Orkana forlag) i fire år.

Under boklanseringa viste Midt-Troms museum for første gang gjenstander fra Stay behinds virksomhet. – Denne kassa med lytteutstyr ble levert på museet. De som kom med den, fortalte at kassa hadde vært gravd ned i tjue år, men de ville ikke fortelle noe mer om det. Det eneste vi vet at den kom fra en kystkommune, fortalte museumsforvalter Kristian Moldnes. (Foto: Liisa Koivulehto)

Johannes Hallonen (født 1926) døde, 92 år gammel, dagen da boka skulle i trykken. Han tok sannheten med seg i grava.
– Hallonen snakka både samisk og finsk, og norsk, og hadde et skarpt hode. De som vervet han, visste hvem de plukka ut. Han skulle jo aldri røpe ut noe, fortalte Tollefsen.

Den ukjente krigen

– Mange har klaget at krigen i Nord-Norge er dårlig dekt. Eg er ikke helt enig iden påstand: Det er kommet mye stoff om krigen, også i Nord-Norge. Derimot det som kom etterpå, den kalde krigen, der er det gjort veldig lite. Verken vi journalister eller forfattere har skrevet om det. Historikere har begynt med et stort prosjekt om krigen, men den kalde krigen står igjen, konstaterte Tollefsen.

En dokumentarfilm «Hallonens hemmelighet» er under produksjon. Espen Holm fra TV-produsenten AS har flere søknader inne for å gjøre filmen ferdig. Blant annet mangler de midler til dramatisering av visse scener.

Rønning Tollefsen med boken «Hvem var skyldig?»