Riktig så bra stemningen under innspillingen. Her ser vi Peter Keskitalo og Robin Wiksten (til høyre), de tar seg en hyggelig matbit og en kaffetår. Gofika (god fika) som de gjerne sier i Tornedalen. (Foto: Linnea Huhta/Den seglivade byn)
Den varer en time og omhandler blant annet tornedalsbarna sitt tap av språk og kultur.
Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no
Filmskaper Linnea Huhta melder at hun sammen med Vonnie Larsson nå er aktuelle med hele to dokumentarfilmer til Tromsø internasjonale filmefestival, forkortet TIFF.
– Det skal presenteres ett avsnitt av Alias Tornedalen, og det blir verdenspremiere for den aldeles nye dokumentaren «Den seglivade byn.» Den heter på engelsk «The Die-hard Village», sier Huhta overfor Ruijan Kaiku.
Alias Tornedalen har vi nevnt før, når det gjelder den ferske dokumentarfilmen så slippes den som vi forstår like på nyåret. I løpet av festivalen som varer fra 13. til 19. januar. Programmet for TIFF 2025 er forresten delvis ute, resten slippes i dag torsdag 12. desember. Der er bare å søke seg inn og lese, kan det oppfordres.
I filmen fra Linnea Huhta med Vonnie Larsson med på lag som regissør – får vi møte menneskene i landsbyen Muodoslompolo i Tornedalen i Sverige. Et til nå lite kjent sted for det fleste av våre lesere, men stedet beskrives som ei levende og internasjonal bygd. Men, det er et men. Bygda har dyptgående linjer tilbake til en mørk side av svensk historie.
Det er gjennom landsbyens eldste, hun heter Rosa, at vi blir kjent med historien.
Her fra omtalen som TIFF frister med i forkant av mørkets mysterier på stort lerret:
«Vi møter flere av de lokale innbyggerne, og ikke minst tilflyttere som gjør stedet til et flerkulturelt fellesskap og et levende lokalsamfunn, med sosiale sammenkomster, sparkstøttingkonkurranser og dugnadsånd. Susann og Karin fra Stockholm, Robyn fra USA, Mariann fra Nederland og Oliver fra England utgjør et særdeles hyggelig selskap.»
Vevet inn i disse mer trivelige øyeblikkene fra livet og hverdagslivet i Tornedalen anno 2024, dykker filmen som sagt inn i en mørkere tid. Tiden da barn bodde i arbeidsanstalter i stedet for i sine hjem, og mistet sitt språk og sin kultur.
«Denne fortellingen leder oss til gjenbegravelsen av hodeskaller som ble stjålet fra nettopp Muodoslompolo for 150 år siden», melder filmfestivalen.
– Vi håper at filmene våre kan både glede og engasjerer publikum under festivalen, meldes det fra Linnea Huhta.