Annie Blomli og Gro Lisbeth Eriksen foran gamle Solvoll skole på Hansinkenttä/Storslett. I disse lokalene, som i dag disponeres av Nordreisa husflidslag, skal det produseres nye kvendrakter i månedene som kommer. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Kurs i kvendraktsøm starter opp kommende helg. – Målet er nye kvendrakter til 17. mai, sier arrangørene.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Det gikk i underkant av to døgn etter første annonsering på sosiale medier, og så var kurset i kvendraktsøm fylt opp.

– Det gikk fort, og vi må lage en venteliste i tilfelle noen skulle trekke seg. Det sier Gro Lisbeth Eriksen som er leder i Nordreisa Husflidslag.

Det er Halti kvenkultursenter IKS som, i samarbeid med Nordreisa husflidslag, har søkt midler fra Troms og Finnmark fylkeskommune for å arrangere kurset. Det skal pågå i form av helgesamlinger fra september til april, med unntak av desember.

Sammen med kursleder Lillian Magnussen fra Målselv har arrangørene lagt opp til sju helgesamlinger i husflidslagets lokaler på Hansinkenttä/Storslett, i tillegg må deltakerne regne med noe arbeid mellom samlingene:

– Kursholder har anslått at den enkelte deltaker må regne med cirka 30 timer arbeid uten lærer mellom hver samling, men dette er naturligvis individuelt, noen syr jo fortere enn andre, sier Eriksen.

Både herre- og damedrakt

En av de heldige som fikk plass på dette kurset er Else Pettersen Elvestad fra Sappi/Sappen.

– Jeg har meldt meg på kurs både fordi jeg ville prøve å sy en kvendrakt og fordi jeg har interesse for sying. Jeg har tidligere gått på kurs knyttet til Tromsbunad og Reisadrakt, og har i tillegg sydd cape, skjorter og justert forskjellige bunader over flere år, sier Elvestad.

Ettersom kurset la opp til at man selv kunne velge mellom dame- og herredrakt, har Elvestad valgt å sy en herredrakt.

– Han jeg syr drakten for var i utgangspunktet interessert i vesten, men ettersom det ble kurs så blir det en hel drakt, sier hun.

Else Pettersen Elvestad skal sy herredrakt. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Hun forteller at hun ikke har inngående kjennskap til kvendrakten og dens detaljer, og regner derfor både med å tilegne seg en del ny kunnskap og at det vil være en tidkrevende prosess.

– Jeg regner med det vil gå mange timer, særlig i mellom kursdagene, så det er jeg klar over. Det vil nok gå både ettermiddager og helger, men heldigvis går det ikke ut over noe annet. Jeg har ryddet plass, sier hun.

– I tillegg har jeg snakket litt med en annen deltaker, som jeg har sydd litt sammen med før, og vi vil nok samarbeide litt i mellom samlingene, sier Elvestad, som beskriver det sosiale aspektet ved kurset som en «bonus.»

Ønsker flere synlige kvendrakter

– Vi arrangerer kurs for at flere skal lære seg å sy drakten. Det er ikke så mange som kan det, og draktkunnskapen må videreføres dersom vi skal ta vare på den. Derfor er vi veldig glad for at vi endelig kan starte opp, og så satser vi på at kursdeltakerne har sine nye kvendrakter klare til 17. mai, sier Annie Blomli, som er daglig leder på Halti kvenkultursenter IKS.

– Anne Karin Rosengren skal delta på kurset som en slags «representant» fra husflidslaget, slik at vi sikrer at vi har en ressurs lokalt i framtiden. På kurset skal hun sy en kvinnedrakt som skal eies i fellesskap av kvenkultursenteret og husflidslaget. Ideen er at den både kan stilles ut, leies ut, og ikke minst brukes som representasjonsdrakt ved passende anledninger, sier Eriksen.

– I tillegg vil vi få se flere mennesker i kvendrakt etter at kurset er ferdig?

– Ja, det er det vi drømmer om, sier Blomli.

I Ruijan Radios episode 116 kan du høre hva Gro Lisbeth Eriksen og Annie Blomli hadde å si om kurset like før annonseringen startet: