Mange dyktige utøvende kunstnere til åpningen i august. (Fotomontasje)

 

Et stjernelag av kvenske og norskfinske artister ventes inn til høstens åpning av nye Ruija kvenmuseum.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Dette blir en spektakulær åpning som vi gleder oss til å invitere folk til.

Det sier Mia Krogh, avdelingsleder ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum. I ei fersk pressemelding lover de et stjernelag av kvenske og norskfinske artister til åpningen, som finner sted 26. august i år. Tervettulemaa kothiin, velkommen hjem, heter det fra Krogh og co, som i 2018 fikk midler over statsbudsjettposten «Nasjonale kulturbygg» til ombygging av NRK-bygget i Vadsø. Museets eksisterende arealer ble bygget om og forvandlet til moderne museumsfasiliteter og ny basisutstilling. Når det gjelder artistene til åpningen, så melder museet følgende:

«Jazzmusiker Arve Henriksen og danser Astrid Serine Hoel er allerede annonsert som en del av kulturprogrammet. Nå kan vi røpe at også forfatter Kjersti Anfinnsen, popmusiker Thea Thomassen og fiolinist og folkemusiker Kristin Mellem kommer til åpninga. Alle har en personlig tilknytning til det kvenske/norskfinske. I tillegg til de tilreisende gjestene blir det lokale kulturelle bidrag fra Vadsø mannssangforening og Vestre Jakobselv barnehage.»

I likhet med Krogh sier også prosjektkoordinator Monica Milch Gebhardt seg godt fornøyd med bredden i de kulturelle bidragene, der museet har sett seg om etter best mulig lokale for publikums møte med de mange artistene.

– På grunn av hensynet til smittevern vil vi bruke den romslige Nobile kultursal til åpninga, og vi vil dessuten også streame alt ut på nett for å nå ut til flere. Kanskje lokale samlingssteder kan invitere til felles feiring av åpningen hvor streamingen kan vises? foreslår Milch Gebhardt.

I Nobile kultursal i Vadsø blir det hilsninger, taler og et rikt kulturprogram, før folk går samlet opp til museet hvor snoren klippes og utstillingen åpnes for besøk.

Museet og utstillinga er tilegnet den nasjonale minoriteten kvener/norskfinner. Vadsø museum – Ruija kvenmuseum er i tillegg til å være lokalmuseum for Vadsø og bygdene rundt, ansvarsmuseum for kvensk/norskfinsk kultur og historie, og skal være et nasjonalt museum for kvener/norskfinner.

Krogh og Milch Gebhardt melder at den øvrige delen av festkomitéen også sier seg glade og forventningsfulle foran åpningen, og at de håper på stor interesse fra publikum. Vi tar med at nevnte komité, foruten Krogh og Milch Gebhardt, består av Vadsøs ordfører Wenche Pedersen, styreleder for Varanger museum Kurt Wikan, Vadsø Norsk-Finsk forening ved Bjørn Hildonen, Nord-Varanger kvenforening ved Jens Pedersen samt Vadsø historielag ved Trygg Jakola.