Jan Daleng har bygget ei kvensk fiskebu basert på et bilde fra 1920-tallet. Planen er å plassere den i fjæra på Hestnes i Børselv, slik den sto for 100 år siden. (Foto: Kristine Jonas)

 

Planlegger å få på plass både kvensk fiskebu og kvensk smie i Børselv i løpet av sommeren. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

En mer moderne sag enn dem man hadde før. – Noen snarveier må man kunne ta, hvis ikke blir det jo aldri ferdig, påpeker Daleng. (Foto: Sander Framnes Larsson)

 

Pensjonisten Jan Daleng fra Børselv bruker nå tiden flittig til planlegging og snekring av tradisjonelle kvenske bygninger.

Rekonstruerer kvensk fiskeplass

Ruijan Kaiku møter Daleng ute på Hestnes i Børselv. Her har han bygget seg hytte like ved sjøen, rett i nærheten av der han selv vokste opp. Hytta har han bygd selv, og nå som den sto ferdig var det på tide å gå videre med nye spennende prosjektet.

– Akkurat nå bygger jeg skur, eller buer, for å ha i fjæra slik som de hadde før i tiden, forteller han.

Fra Dalengs hytte kan vi se utover Porsangerfjorden. I fjæra står ikke mer enn et par reinsdyr. For kun 100 år siden var den samme fjæra full av liv og røre, med fiskebuer, båter og hjeller. Basert på bildene tatt av Samuli Paulaharju har Daleng forsøkt å finne ut hva som egentlig skjedde med fiskeaktiviteten, og ønsker nå å ta området tilbake til sin storhetstid.

Hestnes anno 1926, hentet fra Dalengs prosjektpresentasjon. Fjæra var full av liv, fiskebuer, fiskehjeller og et større bygg, ei lafta som man antar ble brukt til pauser og overnatting. Dette er utgangspunktet til Dalengs pågående prosjekt på Hestnes. (Foto: Samuli Paulaharju.)

– Jeg har allerede samlet inn ting og tang fra gammelt av som jeg vil fylle inn i buene når det står ferdig.

Den første av tre buer er allerede ferdig snekret av Daleng selv. Det mangler bare å transportere den ned til den riktige plasseringen ved havet. Materialet får han fra å kutte opp tømmer til planker, på samme måte som de gjorde før i tiden. Daleng har dog tatt seg friheten til å bruke moderne sag, for tidsbesparelsen sin del.

Gjenskaper smie

Daleng er en svært aktiv mann, ikke bare jobber han med å bygge opp fiskeplassen fra barndomshjemmet, han jobber også med å få laget ei ekte kvensk smie. Planen er at smia skal stå på samme tomt som Kvensk Institutt i Børselv, så den kan bli en del av historiske kvenske samlingen der.

I samme stil som fiskebuene har Daleng tatt utgangspunkt i dokumentasjon fra Paulaharjus reiser. Denne gangen et bilde av Laathaan Monnans smie avbildet i 1934. Basert på dette bildet har Daleng klart å komme fram til hvilke mål smia hadde og hvilke materiale som ble brukt.

– Man kan se at de brukte ikke det beste materialet. Det var jo alltid en fare for at smia kunne brenne ned.

Jan Daleng har laget egne tegninger til den nye smia basert på bilder fra Paulaharjus reiser i Finnmark. (Foto: Kristine Jonas)

Basert på det gamle bilde av smia har Daleng designet og laget tegninger for smia han selv ønsker å lage.

– Jeg synes jo det er artig å holde på. Jeg er jo ingeniør, forteller han.

Tegningene er nå ferdig, og det eneste som gjenstår er litt hjelp til selve snekringen.

– Planen er at den skal stå ferdig i løpet av sommeren.

Både i forhold til fiskebua og smia har han opplevd noe kritikk på prosjektet i forhold til realismen av bygningene.

– Mange sier at det er ikke realistisk, det ser jo ikke gammelt ut, men det var jo slik det så ut da det var nytt. Det gamle har vært nytt en gang, påpeker Daleng.

Bildet fra Samuli Paulaharjos samling som blir utgangspunktet for Dalengs kvenske smie. Laathan Monnas smie, avbildet i 1934. Personene på bildet er for øvrig Oulan Jouni og Monna.  (Foto: Samuli Paulaharju)

Fikk pengestøtte

I vinter fikk han 60 000 kroner i tilskudd fra fylkeskommunen til smieprosjektetet, som han har kalt «Smi mens jernet er varmt.» Fra smia kan de informere og demonstrere og kjøre kurs, og samtidig understøtte det kvenske språket og smedens fagtermer. Samt den kvenske kulturen og levemåten som sådan.

Samtidig som han utfører dette arbeidete prøver han også å samle inn gamle ord og uttrykk på kvensk, så de blir bevart.

– Der er en del spesialuttrykk. Noe husker jeg selv, også går jeg mye inn i ordlista. Jeg har også funnet noe i meänkieli-ordlista. Der er mange felles ord og uttrykk.

Foruten innsamling av kvenske ord og uttrykk knyttet til bearbeiding av jern og stål, går en annen og snedig del av planen ut på å gjøre smia tilgjengelig for kompetente folk – så folk kan lage sine egne smijernsdetaljer.

 

Området hvor den første av tre buer skal stå er allerede preparert. Nå mangler det bare transport ned til fjæra i Hestnes i Børselv. (Foto: Kristine Jonas)

 

Planen er å fylle fiskebuene med gamle redskaper fra tiden buene ble brukt. Daleng har allerede opparbeidet seg litt av en samling av redskaper. (Foto: Kristine Jonas)