Unni Elisabeth Eriksen fra Horten er også kjent som kvinnen bak satsingen Ordspinneriet, hvor hun blant mye annet har påspandert sine lesere en større serie kalt «Mine kvenske røtter.» Nå er hun sentral i etablering av nytt lokallag av Norske kveners forbund. (Foto: Privat)

 

Lokale ildsjeler mener tiden er moden for kvenske møteplasser også i området ytre Oslofjord. Nå ønsker de velkommen til stiftelsesmøte med nogot attåt.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I Horten dukes det for stiftelsesmøte med sosialt samvær og kvensk kulturaften. Tanken er å stifte Norske Kvener Ytre Oslofjord, på kvensk skal det nye barnet hete Ruijan Kväänit Ulko-Oslovuonon.

Også NKF melder om det planlagte lokallaget. Les mer her: Skrivekonkurranse, vervekampanje og høringsuttalelse

– Stadig flere oppdager og anerkjenner sin kvenske tilhørighet, men ikke alle har et miljø rundt seg der de kan møte likesinnede. Kvenene finnes overalt og nå er tiden inne for å skape møteplasser for kvener i Ytre Oslofjord-området, sier Eriksen, som med på lag i arbeidsgruppen har de kjente kvenene Jan Daleng og Reidar Harju, henholdsvis bosatt i Asker og Fon. Daleng og Harju er godt kjent i vårt kvenske miljø, mens Eriksen opplyser å være ny i forbudssammenheng. Uansett, nå inviterer trioen folk inn på stiftelsesmøte, et møte de har lagt til lørdag 25. september.

Møtes og styrkes

– Horten er valgt som base og møteplass fordi byen ligger sentralt til, og håpet er at kvener på begge sider av Oslofjorden skal finne veien, sier Eriksen, som minner om at Norske Kveners Forbund – Ruian Kvääniliitto er til for å ivareta og synliggjøre kvenske interesser, og at det for å styrke kvensk identitet og ta vare på og utvikle kvensk språk og kvensk kultur trengs lokalforeninger over hele landet.

Jan Daleng er med i arbeidsgruppen bak Norske kvener ytre Oslofjord. (Foto: Arne Hauge)

Eriksen og co forteller at den nye lokalforeningen ønsker å legge til rette for at kvener i området skal kunne møtes, styrke kvensk identitet, arrangere foredrag og aktiviteter, synliggjøre kvener og øke kunnskapen om kvenenes historie. Samt styrke det kvenske språket og videreutvikle den kvenske kulturelle egenart.

– Vi ønsker å samarbeide bredt og våre arrangementer vil være åpne for alle, bekrefter Eriksen.

Velkommen til byen

Til stiftelsesmøtet tar forbundslederen turen nedover fra hovedkontoret i Kjækan i Kvænangen i Troms. Han heter Kai Petter Johansen, og skal gi et innblikk i hva som står for tiden står øverst på dagsorden for forbundet.

Arbeidsgruppen har også hatt Reidar Harju med på lag. (Foto: Privat)

Varaordfører i Horten, Christina Brattlie, skal etter planen også komme på møtet. Hun sies å være opptatt av frivillighet og nasjonale minoriteters rettigheter, og ønsker også kvener velkommen til byen. Etter det Eriksen opplyser, har varaordføreren gitt uttrykk for at det er stas at Horten velges som base for kvensk møteplass og aktivitet.

Folketett område

– Som prikken over i-en kommer duoen Beddari-Nilsen for å underholde. Musikerparet Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen er bosatt i Larvik og har i en årrekke vært utøvere av kvenskfinsk musikk. De har turnert rundt om i hele Norge, og opptrådt i Finland, Sverige og Russland. Vi gleder oss til å høre dem.

– Vel møtt til stiftelsesmøte, avrunder Unni Elisabeth Eriksen.

Vi tar med at Horten både er kommune og by, beliggende mellom Holmestrand i nord og Tønsberg i sør. Horten er relativt enkel å nå for folk i det store omlandet/nedslagsområdet til den nye kvenforeningen.