Sånn kvensk skal det se ut når det er fart på sakene. NKF har mange baller i luften samtidig, mye som vises, og mye som fra dag-til-dag foregår i bakgrunnen, mindre synlig for den gjengse medlem. Bildet er for øvrig fra Horten bibliotek på Kvenfolkets dag 16. mars 2021. (Foto: Norske kveners forbund – Ruijan Kvääniliitto)

 

NKF har mye fint og informativt på hjertet i sitt siste uutisbreevi.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Tross rolige sommermåneder har det hendt en del på kvenfronten, melder Norske kveners forbund, Ruijan kvääniliitto. De var, som seg hør og bør, til stede ved åpningen av Vadsø museum – Ruijan kvenmuseum, og de minner om den kvenske skrivekonkurransen de har gående i lag med Ruija forlag og Ruijan Kaiku. Send inn, send inn. Fristen er 1. november i år.

Neste år, 2022, er regjeringsoppnevnt som Frivillighetens år. Marker Vår dag, oppfordres det, der NKF neppe trengte tenke lenge for å velge sin dag. De plukket ut Kväänikansan päivä som kvenenes Vår dag. Den 16. mars, ennå ei god stund til, men greit å vite, samt at:

«Dette innebærer at lokallagene kan søke om opp til 25 000 kroner gjennom Vår dag-kampanjen for gjennomføring av markering av dagen.»

Freser i vei med fraser

Melder altså forbundet, som også har vervekampanje på gang. Den varer ut resten av året, med stor klok bok i premie til dem som verver fem nye medlemmer. Til nå i år noterer de seg 142 nye medlemmer, det var pr. 1. september i år, hvorav mange er nye unge medlemmer.

A propos Kvenungdommen. De meldes å ha startet på sitt arbeid med frasebok for unge kvener. Her sies Kvääninuoret å være godt i gang med både fraser og bokdesign, og NKF anser prosjektet som svært viktig fordi det gir unge kvener mulighet til å uttrykke seg på kvensk innenfor tema som opptar dem. Fraasikirja, det er flere enn folkene i forbundet som gleder seg til den. Hyvä oon, sier vi.

Retten er for alle?

Ellers da? Jo, NKF har så langt i høst deltatt på en rekke møter, inkludert med Den norske kirke. Så tar vi med at det er høring på gang, igjen som seg hør og bør, nå er det opplæringsloven det handler om. Et forslag til ny slik lov er sendt ut fra Kunnskapsdepartementet, hvor de foreslår at retten til opplæring i kvensk skal bli individuell.

Men, det måtte naturligvis være et men i en så viktig sak, nemlig at retten fortsatt bare skal gjelde for elever i Troms og Finnmark. NKF melder å være godt i gang med sin høringsuttalelse.

Ny forening dannes

Til sist tar vi med en sak du nokså snart kan lese mer om i Ruijan Kaiku, nemlig snarlig fanfare for nytt lokallag av Norske kveners forbund. Nå også i Horten og omegn, i form av lokallaget Ruijan kväänit Ulko-Oslovuonon. Norske kvener Ytre Oslofjord. Stiftelsesmøte er lørdag 25. september, forbundsleder Kai Petter Johansen meldes å ville ta turen nedover, på møtet blir det også samtale og meningsutveksling, presentasjon av arbeidsprogram og kulturelt innslag.

«Deltakere må melde seg på arrangementet på forhånd», heter det fra NKF. Dette av hensyn til smittevern. Påmelding til Unni Elisabeth Eriksen på epost unni@ordspinneriet.no eller telefon 940 38 410.