Tom Soleng Furseth. (Foto: Privat) 

 

Med kvenske røtter og lokal tilhørighet lot Tom Soleng Furseth seg imponere av dugnadsinnsatsen i Kåfjord: – De jobber på, uten noen særlig drahjelp eller støtte fra det offentlige.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Først og fremst fordi jeg er kven, og hadde anledningen til å gjøre det.

Slik starter Tom Soleng Furseth (53) fra Jessheim med å forklare gavmildheten han viste ovenfor Kaivuonon kveeniseura/Kåfjord kvenforening tidligere i år.

Som Ruijan Kaiku allerede har skrevet om, sponset han nemlig foreninga med 30 000 kroner, slik at de kunne dra i land sitt Kvenmonument-prosjekt i Numerovankka/Nommedalen.

Les også: – Kan ikke få takket ham nok

En annen viktig årsak, sier han, er Svein Arild Soleng, primus motor for det nevnte prosjektet:

– Svein Arild er en ildsjel som fortjener at man hjelper ham, sier Furseth.

Skryter av ildsjelene

I tillegg til Soleng, som på hjemlige trakter er velkjent for sin iver og pågangsmot for og i lokalsamfunnet, lot Furseth seg imponere av dugnaden for øvrig:

– De jobber på, uten noen særlig drahjelp eller støtte fra det offentlige, sier han.

– Og så synes jeg det er veldig generøst av Rita Brannfjell som har latt dem disponere området på hennes eiendom, sier Furseth.

Første leveår

– Min mor er fra Olderdalen og jeg har fritidsbolig i bygda og oppholder meg der fra tid til annen, sier Furseth, som for øvrig bodde der sine første leveår:

– Jeg var vel ett år eller to da vi flyttet sørover, og har vært der om somrene gjennom hele oppveksten, sier han.

Som ivrig jeger er Olderdalen ideell.

– Jeg er der omtrent 8 til 10 uker i løpet av året. Jeg jakter en del og har fått mange venner der oppe. Og så er det veldig bra for Kåfjord-indoktrineringen jeg har overfor ungene, ler han.

Det var gjennom moren han hadde fått nyss om at foreninga hadde noen økonomiske utfordringer knyttet til kvenmonument-prosjektet.

– Årsaken til at jeg fikk vite det, var at min mor hadde vært på en ukes tur slektsforskertur til Tornedalen, der også Svein Arild var med.


Tom Soleng Furseth sammen med barna, Karoline og Olav, utenfor naustet i Talosvankka/Olderdalen. (Foto: Privat)

– Tilfeldigvis var jeg i bygda samtidig som de jobbet med tomta, så da dro jeg bortover og snakket litt med Svein Arild om det, sier Furseth.

Solgte IT-selskap

Spørsmålet om økonomi, all den tid Ruijan Kaiku litt for sjelden kan melde om denne type pengegaver, tvang seg mer eller mindre fram.

Til det svarer Furseth at han er gründer og har jobbet i Oslo i mange år og har vært med på å starte en håndfull ulike selskap.

– Jeg var med å starte et IT-selskap i år 2000. Den solgte vi i fjor, så da ble det noen kroner, forklarer han.

Anker i livet

Furseth er veldig bevisst sine kvenske røtter.

– Jeg har alltid visst at vi var kvener. Det har ikke vært noen hemmelighet. Besteforeldrene mine i Olderdalen snakka kvensk, sier han.

Han omtaler familien i nord som et «anker i livet.»

–  Sammenlignet med Østlandet var det mye liv og humor i nord. Jeg ønsker at mine barn skal oppleve noe av det jeg opplevde som barn. Ikke minst bli kjent med slekta nordpå selv om det er langt unna.


Kväänimonumentti Kaivuonossa. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Furseth sier han gjerne ønsket å overvære åpningen av monumentet, men at han ikke hadde anledning. Han er imidlertid fornøyd med resultatet:

– Jeg var veldig opptatt av at det kvenske måtte være framtredende, og det har de klart, avrunder Furseth.