I denne ukens radiosending diskuterer Martin og Heidi hvor mange årstider man egentlig har her i nord.
(Foto: Karianne Engelien Anti)

 

Martin mener at man i nord egentlig bare har to og en halv årstid: Vinter, «smr» og høst, mens Heidi forteller at det på kvensk finnes hele 8 ulike årstider. 

 

Oktober er unektelig over oss, og årets sommer var mest som en liten lunken bris å regne flere steder her i nord. Følelsen mange av oss sitter igjen med etter årets sommer er at her i nord har man to og en halv årstider: Vinter, smr og høst.

Flere opplever at vinteren hopper over våren og i stedet går rett til sommer, nærmest over natta. Og nesten før sommerblomstene har rukket å blomstre, så begynner den lange høsten. I dagens radiosending får Martin til sin store overraskelse vite at man på kvensk har hele åtte årstider:

  • syksy – høst
  • syystalvi – senhøst
  • talvi – vinter
  • kevättalvi – vårvinter
  • kevät – vår
  • kevätkesä – forsommer
  • kesä – sommer
  • syyskesä – sensommer

– Sier kvenene virkelig ting som «Nå var det nydelig kevätkesä?» under han, nærmest overveldet av all lærdom om det kvenske språket som han tar inn over seg gjennom radiosendingene.

– Målet mitt er å bli nesten kvensk, sier Martin etter å ha lirt av seg kvenskleksa fra forrige gang.

Faste spalter og kvensk fortelling

Ellers i sendinga finner man faste spalter som «kvensk fra barnemunn», Heidi som forteller en kvensk vits og The Kveeni Girl Gang, som denne gangen snakker om Kylipäli. I tillegg skal Mari og Tomi ved språksenteret i Vadsø lese en liten tekst på kvensk for oss. Og så blir det selvsagt konkurransii!

Dagens supervanskelige spørsmål er «Hva heter programlederne i Ruijan Radio?» Vet du svaret på konkurransen så kan du sende en sms til 2399. Husk å starte meldinga med AP RA (AP *mellomrom* RA). Du må også skrive navnet ditt i sms’en + svaret i konkurransen. Du kan også sende svaret på epost til heidi@ruijan-kaiku.no
En heldig vinner trekkes ut til å få den særdeles eksklusive Ruijan Kaiku koppen.

Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio  lyd.radioalta.no) torsdager klokken 12, med reprise fredag klokken 12. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast.

Eller høre sendingen her: RUIJAN RADIO

 

Her er et lite glimt av oppvarminga til dagens sending: