I slutten av april fikk publikum i Oslo en sjelden mulighet til å oppleve håndbjellemusikk.

Det finske Clarabella-ensemblet hadde tatt turen til Norge, hvor de holdt konsert i Margareta-kirka sammen med sangkoret Ilona.

Begge gruppene er amatørgrupper fra Jyväskylä. De forteller at motivasjonen for de begge er å spre glede. De spiller gjerne på institusjoner.
Repertoaret for jubileumsåret Finland 100 år består av finske klassikere.

Uvanlig instrument
– Jeg bodde i USA på 1990-tallet og fikk høre på håndbjellespill for første gang. Jeg ble begeistret, spilte med flere orkestre og tok privattimer, forteller musikklærer Sari Eirtola-Loukola.
Hun er instruktør for Clarabella som er organisert i regi av Folkeuniversitetet i Jyväskylä. Selv om instrumentene er dyre, koster det ikke så mye å være med: Medlemmene betaler bare en generell, lav semesteravgift til Folkeuniversitetet.
I Jyväskylä har man også en professonell håndbjellegruppe, Kide, og en annen amatørgruppe også i Muurame i nærheten av Jyväskylä, samt i noen grupper i Helsinki, Kuopio og Turku.

Bindende påmelding!
I Clarabella er det ti spillere og alle er uerstattelige. En bjelle tilsvarer en tangent på pianoet. Hvis noen blir borte, høres det på musikken. En av spillerne kunne ikke være med i Oslo, og dermed måtte instruktøren steppe inn som spiller.
I tillegg til fellestrening øver alle hjemme. De dyrebare bjellene får du ikke ha hjemme, men du tar det du har: ei ause eller en ketsjupflaske fra kjøkkenet.

– Du må ha noe vekt i handa for å aktivere muskelminnet, sier Eirtola-Loukola.

Morsomt
Håndbjellespill passer for gammel og ung: Den yngste i gruppa er 16 og den eldste er 70.
– Det er morsomt å spille et sjeldent instrument. Det er ikke så mange av mine kompiser som visste om håndbjeller i det hele tatt, sier 25 år gamle Sonja Pajala som har spilt i håndbjelleorkesteret siden 2013.