Anja Tellervo Hansen ønsker å gi en mer autentisk opplevelse av kvensk kultur både til norske og utenlandske turister. Med hjelp fra både familie, Kvensk Institutt og Kvenforeningen er hun endelig klar til å starte opp med guiding og omvisning i Tornedalshuset 1. juli. (Foto: Kristine Jonas)

 

Ung og alene om sine ambisjoner har den unge jenta fra Børselv ett mål; å tilby det ingen andre gjør.

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

– Det er et tilbud som mangler, forteller den 26 år gamle jenta fra Børselv, Anja Tellervo Hansen.

Hun planlegger nemlig å satse for fullt på reiselivsbransjen i den lille hjembygda si, med utgangspunkt i egen kulturarv, nemlig det kvenske. Gjennom selskapet Trailing Tellervo, startet og drevet av henne selv, har hun fått i gang et samarbeid med Pirate Husky og Porsangerfjorden Lodge i Børselv. Ønsket er å gjøre den lille bygda til den perfekte feriedestinasjonen for både norske og utenlandske turister.

– Vi har store planer for Børselv, og det blir artig å se hva vi får til og når. Det tar tid å bygge opp, men det kommer, forteller den ivrige kvinnen.

Anja visste allerede på ungdomsskolen at det var reiseliv hun ville jobbe med, og hun hadde store ambisjoner. Som mange ungdom var ikke planen å bli i hjembygda, men å flytte så snart som mulig. Etter flere runder i utlandet, deriblant to turer til Orlando i USA hvor hun jobbet som guide i Disney World, oppdaget hun likevel at det var noe spesielt med hennes egen hjemplass.

– Da jeg begynte på reiselivslinja i Hammerfest fikk jeg lyst å prøve meg ut som guide lokalt, og da fikk jeg også mer interesse for lokalhistorie. Børselv er en kjempefin plass, og jeg synes det er artig å se hvordan det er mye av den kvenske kulturen som lever enda. Det ser man på folket også, påpeker hun.

Satser på historie og kultur

Tellervo Hansen har tidligere dreven «Bungalowen» i Børselv hvor det var muligheter for gjester å få seg overnatting. Det ble lagt ned av henne selv i slutten av 2019, men nå ligger altså planene klare for et nytt konsept som skal bli det nye levebrødet. Sammen med Porsangerfjorden Lodge planlegger de nemlig å få til fasiliteter for både kost og losji i bygda som så vidt har mer enn en liten matbutikk. Samtidig ønsker 26-åringen å kunne tilby muligheten til å også oppleve historie og kultursiden av bygda.

– Det er noen som driver med naturguiding her i området, så jeg hadde lyst å ta litt mer på kultursiden. Mitt produkt blir omvisning på Tornedalshuset, med en rød tråd fra min egen oldefar. Men det blir også historie fra generelt i bygda og de gjenstandene som er her.

Tornedalshuset er eid av Kvensk Institutt i Børselv, og inneholder alle mulige slags gjenstander fra ulike tider. Det har gjennom tidene blitt et slags museum i bygda, men det har vært et manglende tilbud av guiding og omvisninger i huset til turister. Nettopp det planlegger nå Anja å leve av, så snart hun er ferdig med litt ekstra studier.

– Jeg starter opp med guiding allerede 1. juli. Det er ikke så lenge til, og med skolearbeidet er det ikke så mye tid til manualskriving, men det kommer seg.

Inne på Tornedalshuset ved Kvensk Institutt i Børselv finnes det alle slags gamle gjenstander, bilder og dokumentasjon på hvordan livet var for kvenene før i tiden. Her skal Anja gi nye gjester et dypere innblikk i både kultur og historie. (Foto: Kristine Jonas)

Tar inspirasjon fra egen oldefar

Konseptet baserer seg på Anjas egen slektshistorie, med utgangspunkt i oldefaren som i sin tid drev kafé i Børselv.

– Derfor fant jeg ut at jeg ville ha fokus på ham. Han var både samisk, kvensk og norsk. Jeg ønsker å sette mer fokus nettopp på det kvenske, men samtidig vise at det er et område med de 3-stammers møte. I Børselv har vi tre språk, tre kulturer og ett folk.

Erfaringen hennes er at det allerede finnes gode tilbud for opplevelser baser på samisk og norsk kultur og historie, men der er veldig lite med kvensk som utgangspunkt. På grunn av hennes oppvekst med ei finsk mor og en kvensk far, har hun god kontroll på både finsk og kvensk, som vil bidra til en mer helhetlig opplevelse.

– Jeg blir nok å si et par setninger på kvensk så folk faktisk får høre språket. Også håper jeg å kunne servere noe kvensk mat, for eksempel kaffe med kaffeost. En liten smaksprøve som ikke blir tilbydd andre steder.

For både norske og utenlandske turister

Gjennom sine mange reiser og prosjektet opp gjennom årene har Anja gjort seg en erfaring som går igjen de fleste steder; folk vet ikke hva det kvenske er. Det håper hun nå å endre, både hos norske og utenlandske turister.

Snakker man med folk fra Oslo har mange så vidt hørt om det. Enkelte har aldri hørt om det. Jeg håper å kunne opplyse folk om at det også finnes en tredje kultur her oppe.

Med få uker til start har hun allerede satt opp flere mål.

– Målet er å kunne ha en daglig tur på tornedalshuset. Det er ganske vanskelig, for vi må først ha turister som er her hver dag. Planen er også å kunne ta imot busslast for eksempel fra Finland, som også har lyst til å høre om det kvenske.

– Med det første er jeg likevel fornøyd så lenge det er minimum to på omvisning, ler hun.