Heidi og Martin er mer enn klar for en ny sesong Ruijan Radio. (Foto: Karianne Engelien Anti)

 

Nytt år, mye muligheter og en solid dose entusiasme! Nå er Ruijan Radio endelig på lufta igjen. 

 

Lytt til RUIJAN RADIO

 

Ruijan Radio er mer enn klar for å ta fatt på en ny sesong sprudlende kvenradio, og programlederne Heidi og Martin har brukt den siste måneden til å ladet opp en solid dose kvensk entusiasme, og har i tillegg funnet innhold som skal gjøre radiosendingene enda mer lærerik og underholdende. Blant annet skal hver sending inneholde en liten bit av professor Einar Niemis foredrag Kvenenes historie på 100 minutter. Og siden dette foredraget faktisk varte i nærmere to og en halv time, har kvenradioen en del snacks å dele ut av denne godteposen framover.

 

Er kvensk et språk eller en dialekt?

Som mange kanskje har fått med seg, fyrte den finske skribenten Sanna Sarromaa opp debatten om kvensk språk på nyåret da hun i en kronikk hevdet at kvensk ikke er et språk, men en finsk dialekt. I tillegg sammenlignet hun kvensk med kebabnorsk og pidgin-språk. Dette har ført til massiv debatt temaet, og kvener og språk-ildsjeler over hele landet har rykket ut for å si sin mening rundt temaet i ulike fora.

I denne ukens sending får vi høre språkprofessor ved UiT Hilde Sollid forklare hvorfor kvensk regnes som et språk, og hvorfor det er feil å sammenligne kvensk med kebabnorsk eller pidgin-språk.

– Det åpenbare svaret er at kvensk er et eget språk. Det er vedtatt at kvensk er et eget språk og man jobber for å standardisere språket. I tillegg kan man både lære kvensk på skolen og studere det på universitetet. Det finnes også kvensk litteratur og medier, påpeker Sollid ovenfor Ruijan Radio.

 

Faste spalter

Denne sesongen har Ruijan Radio bestemt seg for å bli enda flinkere til å ta pulsen på aktuelle saker som engasjerer kvenene, og hver uke skal man gå litt mer i dybden på en aktuell sak. Denne uken er det språksaken som engasjerer Heidi og Martin.

De kvenske språksentrene har også takket ja til å komme med bidrag til våre lyttere med jevne mellomrom, og som nevnt får vi ukentlig høre Einar Niemi dele litt om sin kunnskap om kvenenes historie.

I tillegg blir det de faste spaltene som mange kjenner fra forrige sesong, som for eksempel vits på kvensk, hjemmelekse til Martin og ikke minst variert musikk.

 

Konkurranse

I år som i fjor blir det konkurranse, der premien er den supereksklusive Ruijan Kaiku-koppen.

Denne uken er spørsmålet: Er kvensk et språk eller dialekt?

Send svar på sms til 2399. Husk å starte meldinga med AP_RA. Du må også skrive navnet ditt i sms’en. Vinneren blir trukket ut til programmet om to uker.

Ruijan Radio sendes på Radio Altas sendeflate (FM 106,9 i Altaområdet, DAB+ og nettradio lyd.radioalta.no) torsdager klokken 11, med reprise fredag til samme tid. I tillegg kan du når som helst laste ned sendinga som podcast på for eksempel Spotify.

Eller høre sendingen her og nå: RUIJAN RADIO