Festivalgjengere nyter godværet under Kipparifestivalen i 2018. (Arkiivikuva: Lill Vivian Hansen)

 

Om en knapp måned barker det løs med en hel helg med kvensk festivitas i Porsanger, og her kan du se hva som befinner seg på årets program.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Tradisjon tro starter Kipparin festivaali – Kipparifestivalen på en fredag med fotballkamper for både store og små. Slik blir det også i år, når festivalen går av stabelen fra fredag den 19. til og med søndag 21. juli i Pyssyjoki/Børselv.

Det framgår av festivalprogrammet.

Les også: I beste velgående: «Den er viktig både for lokalbefolkning og tilreisende»

Først er det lagt opp til fotballkamp for barn fra 5 til 15 år fra klokken 17.45, etterfulgt av fotballkamp for voksne fra klokken 18.45. I den forbindelse vil det også være kiosksalg av kaffe, vafler og brus.

Marked og utstilling

Dagen derpå, lørdag 22. juli, tar det imidlertid av for alvor allerede fra klokken 10. Det starter med at lederen av Ruijan kväänit pyssyjokilaiset – Norske kvener Børselv ønsker velkommen, etterfulgt av offisiell åpning ved Porsanger-ordfører Jo-Inge Hesjevik.

Deretter åpner kafeen og Kipparimarkedet med utstillere og salgsprodukter. I tillegg kan arrangørene friste med «kvensk smie» og «lotteri», uten at nærmere informasjon rundt dette framkommer i programmet.

I salen inne på Kainun institutti – Kvensk institutt kan publikum oppleve utstillinga «Alltid en fremmed», som omhandler skoleinternatene i Nord-Norge på 1900-tallet og barna som flyttet hjemmefra for å gå på skole.

Kulturfokus

Klokken 10.30 holder Alf Einar Hansen foredraget «Vårt arbeid med den materielle kvenske kulturarven», som omhandler kvensk byggeskikk.


Læremester Øyvind Lindbäck (i bakgrunnen), her sammen med M. Seppola Simonsen som i fjor høst fikk prøve seg på elvebåtstaking. (Arkiivikuva: Maureen Bjerkan Olsen)

Og fra klokken 11.45 til 12.45 er det kvensk elvebåt og immateriell kulturarv som står i fokus, all den tid Lindbäck-brødrene skal demonstrere elvebåtstaking nede på elva, noe også de festivalgjengere som måtte ønske kan få prøve seg på.

Les også: Fikk prøve seg på staking

Klokken 13 blir det kulturinnslag i form av konsert med Lakselv spellemannslag. I tillegg skal «Aaret duo», bestående av Gro Raattama og Jani Suvanto, presentere dikt fra Alf Nilsen-Børsskogs samling.

Videre er det lagt opp til keskipäivä (middag) med kvensk tradisjonell mat, noe som skjer fra klokken 14.

Overgrep eller omsorg?

Forfatter Ingjerd Tjelle er på plass fra klokken 15 med foredraget «Omsorg eller overgrep?», der hun skildrer hvordan de mange internatbarna – ikke minst i Børselv – hadde det på internatene under fornorskningstiden.

Deretter skal det trekkes pengepremie blant alle voksne og barn som har festivalbillett, men eventuell premie fordrer at man er til stede under trekningen som starter først klokken 16.20. Kafeen vil fortsatt være åpen på dette tidspunktet.


Gjensyn: Lakselv spellemannslag gjorde «Britas brev» under Kipparifestivalen i 2017. (Kuva: Lill Vivian Hansen)

Så vil det bli noen timers beinstrekk, før Børselv og omegn bygdelag inviterer til kvenfest på bygdehuset fra klokken 21.

Guds ord

Søndag 23. juli avsluttes Kipparifestivalen for denne gang, også det i kjent stil, med kvensk-norsk gudstjeneste fra klokken 12 i Børselv kirke, tett etterfulgt av kirkekaffe på Kainun institutti – Kvensk institutt.

Severdigheter og overnatting i Børselv

På Kventunet, området rundt og ved Kainun institutti – Kvensk institutt og der Kipparifestivalen finner sted, finnes det blant annet skolestue, stabbur, smie, krambod, laftede bygninger og andre tradisjonelle former for kvensk materialitet som kan være verdt å utforske nærmere.

Her finnes også Tornedalshuset, som inneholder mange gjenstander som kvener har laget og brukt, som er samlet og kjøpt inn av Ruijan kväänit pyssyjokilaiset – Norske kvener Børselv over mange år.

I tillegg finnes en utstilling av restaurert gammelt hesteutstyr som kvenene tradisjonelt har laget og brukt, heter det fra arrangørhold.

Og har man behov for overnatting, så kan Porsangerfjorden Lodge være verdt et forsøk. De kan nås per telefon 781 03 000 eller e-post post@porsangerfjordenlodge.no. 

Ingen tvang, naturligvis, men arrangørene oppfordrer de som kan og vil til å både kle seg og te seg kvensk under årets festival:

«Vi oppfordrer folk til å ta på seg kvendrakten eller andre kvenske klær, og til å snakke kvensk under Kipparifestivalen.»