Tornedalen folkehøgskole. (Foto: Linnea Huhta/minoritet.se)

 

Svensk folkehøgskole fylte raskt opp sitt ferske studietilbud om Tornedalen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

For en tid siden skrev svenske minoritet.se om Tornedalens folkehøgskole, beliggende i Matarengiveien i Övertorneå. Det nye var et halvårig distansekurs om Tornedalen, der hele 77 søkere ønsket seg en av de 25 tilgjengelige plassene for kommende skolehalvår.

«Tornedalinger, kvener og lantalaiset er Sveriges minst kjente minoritet. Det vil Tornedalens folkehøgskole endre på», skrev nettstedet, de siterte skolens kursutvikler Anders Alapää på at interessen er stor:

«Vi har søkere fra hele landet, men også fra Finland og Norge», sier Alapää.

Tanken nå er at tilbudet skal bli permanent. Det kjøres som nevnt på distanse, altså digitalt på nettet, og det foregår på kveldstid. Kurset er også gratis, opplyser skolen.

«Sammen utforsker vi også tema som de grenseoverskridende koblingene til folkegrupper i Finland og Norge, tradisjonell kultur og levesett i Tornedalen, samt spørsmål om hva en tornedaling, en kven, eller en lantalainen egentlig er», skriver de om sitt tilbud.

Folkehøgskolen har et annet og vel så interessant kurs for deg som er interessert i kvensk. «Meänkieli for nybegynnere», heter tilbudet, et årsstudium med 50 prosent studieprogresjon som raskt fylte opp sine studieplasser for kommende skoleår. Også dette tilbudet er gratis, med en kombinasjon av digital læring og obligatoriske samlinger.

Vi tar med at Tornedalen folkehøgskole nylig så seg om etter lærekrefter til nybegynnerkurset i meänkieli. Her gikk søknadsfristen ut den 31. mai. Fristen for å bli med på kursene om Tornedalen og meänkieli har som vi forstår gått ut.