Halti i Nordreisa. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Kvenseminaret i 2024 blir avholdt tidligere på året enn før – og for første gang i Nord-Troms: – Håper at mange vil finne veien dit.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Troms fylkeskommune har besluttet at Kvenseminaret 2024 skal arrangeres fredag 7. juni.

For aller første gang skal seminares avholdes i Nordreisa, i samarbeid med Halti kvenkultursenter IKS, og det blir åpent for alle. Det opplyser Lene Hansen, spesialrådgiver i Plan- og kulturetaten, overfor Ruijan Kaiku.

– Vi ønsker med det å vise fram det flotte kvenske miljøet vi har rundt kvenkultursenteret og håper at mange vil finne veien dit. Kvenseminaret vil også bli en del av innholdet i Paaskiviikko, som går av stabelen i Nord-Troms den samme uka, sier Hansen.

Som kjent ble fjorårets utgave av Kvenseminaret avskåret og slått sammen med den årlige Samekonferansen til et felles arrangement under tittelen «Sannhet og forsoning.» Reaksjonene fra kvenmiljøet lot ikke vente på seg, og både Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto og Kvääninuoret gikk på forhånd ut og varslet boikott.

I 2022 ble seminaret, da med det sammenslåtte Troms og Finnmark fylkeskommune som arrangør, avholdt i Vesisaari/Vadsø. I 2021 og årene før det, ble seminaret arrangert i Tromssa/Tromssø.

Hverken tema eller program for 2024-utgaven er klart riktig ennå, men én ting kan spesialrådgiveren røpe allerede:

– Fylkeskommunen håper å få mange gode innspill til ny handlingsplan for kvensk språk og kvensk/norskfinsk kultur i Troms, som vi nå skal i gang med, sier Hansen.