10 spennende og arbeidskrevende år kan Anne-Gerd Jonassen og Kvænangen qven og sjøsamisk forening se tilbake på. (Foto: Arne Hauge)

 

Fyller i disse dager 10 år.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Det har vært utrolig lærerikt og veldig mye spennende har skjedd. Samtidig har det også vært hardt arbeid. Selv om det på landsbasis har vært en rivende utvikling når det gjelder det kvenske, så har vi mange ganger fortvilt over hvor sent det går framover.

Det er Anne-Gerd Jonassen fra Kvænangsbotn som sier dette, foreningens leder i rundt 8 av de 10 årene som har gått. I pausen på et år eller to var det Kai Petter Johansen som styrte skuta.

Innflytelse og ideer

Det var den 8. juni 2009 at Kvænangen Qven og sjøsamisk forening så dagens lys. Stiftelsen ble gjort fordi man lokalt i Kvænangen ønsket seg en forening som kunne stå på for å ivareta og fremme kvensk og sjøsamisk språk og kultur i Kvænangen. I sommer fylte foreningen altså 10 år, et jubileum som markeres lørdag 31. august på grendehuset i Kvænangsbotn. Moroa starter klokken 17 og holder på utover kvelden. Stemningen avgjør presist hvor lenge, bekrefter Anne-Gerd, som foruten samtlige medlemmer, også har sendt invitasjonen til den lange rekken av instanser foreningen har samarbeidet med i decenniet som har gått.

– Vi har hele veien vært bevisste på å være til stede der det skjer. I tillegg til innflytelse, gir det ideer for vårt videre arbeid i foreningen, sier lederen. Slik har det seg at du finner Kvænangen qven og sjøsamisk forening representert som fast medlem eller vara i styret i Norske kveners forbund, Ruijan kveeniliitto, samt også i Kvensk råd hele veien siden de ble opprettet.

Ris og ros

Jonassen og co har som kongstanke å få i stand eget kventun. Høringsfristen gikk ut den 10. august, og lederen betegner prosessen sett under ett som meget godt i gang.

– På markeringen blir det taler og godord og ris og ros, og her benytter vi sjansen til å informere om hvor langt vi har kommet med kventunet vårt, bekrefter kvænangsbotningen.

Til det praktiske rundt feiringen; her bør du sikre deg påmelding (svarfristen 15. august.) Dette grunnet oppdekking og servering av middag og kaffe og kaker, hvor foreningen må vite sånn cirka hvor mange som kommer. Til gjengjeld er det gratis å være med, kan vi melde.

– Vi pleier å få tak i musikk, og selv om det ennå er usikkert hvem det blir, så regner vi med at det ordner seg denne gangen også.

– Dette blir kjempekoselig. Vi gleder oss og sier hjertelig velkommen, avrunder lederen.

For deg som trenger alternativer, så kryr det av overnattingssteder i området. Trenger du (foruten påmelding) ytterligere bistand i så måte, så ta kontakt med Anne-Gerd på telefon 936 26 435, eller ring Eirin på telefon 415 05 444. Du kan også sende dem en epost, til kvenang@hotmail.com