Hans Oliver Hansen i Porsanger-bygda Gåradak har bygget en tradisjonell spissbåt. Nå har prosessen blitt dokumentarfilm. 
(Skjermdump Siivet AS)

 

Arvid Petterson har fulgt båtbygger Hans Oliver Hansen under byggingen av en spissbåt.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Bygging av trebåter er en omstendelig prosess, og det er viktig å være svært nøye hvis man skal få et skikkelig resultat. Historiker Arvid Petterson fulgte og filmet prosessen til båtbyggeren Hans Oliver Hansen da han sommeren 2012 bygde en tradisjonell spissbåt på gården sin i Porsanger-bygda Gåradak. Resultatet ble både en roklar båt og dokumentarfilmen «Slik ble båten min til».

Pettersons film ligger nå ute på kvenfilmer.no

Det hele starter med øksing og høvling av akterstammen og kjølen i slutten av april. Den har Hansen for øvrig valgt å lage av gran, ikke furu, for å få bedre hold for spikeren. Men resten av treverket skal være Skoganvarre-furu.

– Bortsett fra kjølen og deler av toften skal båten være 100 prosent laget av treverk fra Skoganvarre, presiserer båtbyggeren i filmen.

En måned senere begynner klinkingen, før han så lager nat til «mellaremma». I filmen får vi oppleve et smått dramatisk øyeblikk når de fremre styrbordene ikke viste seg å være så «enig og snill» som båtbyggeren først hadde håpet på.

– Begge fremre styrbord, som er laget av samme tre og med samme tverrkvister, gikk av. Da var det bare å lage nye bord, forteller Hansen i filmen. Men slikt nytter det ikke  irritere seg alt for mye over, mener han.

– Når slikt skjer så må man ikke banne, det er viktig. Hvis man ikke banner så taper han, styggen, sier han smått underfundig.

Storparten av båtbyggingen foregår i junimåned og mot slutten av juni, smøres båten inn med fem strøk tjære fra Skoganvarre. Filmen avsluttes med at filmskaper Arvid Petterson ta første rotak på Porsangerfjorden med nybåten. 

Hele filmen «Slik ble båten min til» ligger på Siivets AS sin nettside KVENFILMER.

Arvid Petterson er med på å smøre båten inn med fem lag tjære. (Skjermdump «Slik ble båten min til»)

Et par måneder etter at båtbyggingen startet, kunne Arvid Petterson ta sine første rotak i spissbåten. (Skjermdump: «Slik ble båten min til»)