Vilde Christoffersen Walsø oon Ruijan kväänit Keski-Norjan johtaja. (Kuva: Pål Vegard Eriksen) 

 

Kvensk litteraturutstilling, foredrag om Lars Levi Læstadius, flaggheising og en fyldig kulturkveld står på trappene i Tronjami/Trondheim.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Mars måned byr på en rekke kvenske tilstelninger rundt i Norges land i forbindelse med Kvenfolkets dag 16. mars. I Midt-Norge er det flere ulike tilbud i så henseende, dette under fanen «kvenske dager.» Det er kvenforeningen Ruijan kväänit Keski-Norja / Norske kvener Midt-Norge som melder dette.

Litteratur og foredrag

I perioden 6. til 19. mars vil det være kvensk litteraturutstilling på hovedbiblioteket til Trondheim folkebibliotek. Da er det naturligvis bibliotekets åpningstider som gjelder.

Dagen før dagen, den 15. mars, inviterer Ruijan kväänit Keski-Norja / Norske kvener Midt-Norge til et spennende foredrag på Sellanraa bok & bar fra klokken 19. Foredraget holdes av Erlend Skjetne og har fått tittelen «Røysta som ropar i øydemarka – Eit føredrag om Lars Levi Læstadius.»

Skjetne ser nærmere på et usedvanlig menneske og den arven han etterlot seg både knyttet til Læstadianismen og som en allsidig vitenskapsmann, og som har hatt stor betydning for ettertiden, også for kvenene.

På selve dagen

Den 16. mars heises det kvenske flagget ved Rådhuset i Tronjami / Trondheim klokken 8 på morgenen. Fra klokken 18 samme dag inviterer Ruijan kväänit Keski-Norja / Norske kvener Midt-Norge til kvensk kulturkveld på Stammen Café & Bar.

I et variert program lover de minikonsert med Viktor Wilhelmsen. Musikeren, med røtter fra Ryssämarkka/Kistrand i Porsanger kommune, har gitt ut to album med tekster på norsk, hvor det foreløpig siste, «Knip igjen øyan», ble spellemannsnominert i kategorien blues.

Videre får publikum oppleve monologen «Tre skygger», framført av Sara Maria Maliniemi Lindbach fra Kvääniteatteri. Monologen er et utdrag fra- og en liten smakebit av den velomtalte debutforestillinga «Näkymätön kansa – Det usynlige folket.»

Det blir også visning av den rykende ferske kortfilmen «Kolme 2022», om et samarbeidsprosjekt mellom unge tilhørende den kvenske, tornedalske og karelske minoriteten i Norge, Sverige og Finland. På kulturkvelden blir det i tillegg mulighet til å prøve det kvenske språkspillet New Amigos, et brettspill som fungerer både for nybegynnere og litt mer viderekomne i kvensk språk, og det blir taler og informasjon om kvenforeningas planer framover.