Marcus Madsen er fra Valdres og Tuva Louise Valstad Karlsen fra Oslo. De satte begge stor pris på den kvenske lærdommen de fikk med seg fra studiet nord i landet. – Jeg oppdaget faktisk at jeg har kvenske røtter, og har nok satt i gang en nysgjerrighet i familien, sier Tuva Louise. (Foto: Arne Hauge)

 

Uten studiet i Alta ville Tuva Louise kanskje aldri oppdaget sine kvenske røtter.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Fordi hun var usikker på hvorledes hun skulle løse den kvenske fag-nøtta det kommende halv-året, ringte oslojenta Tuva Louise Valstad Karlsen sin far. Han liker å høre hva datteren sysler med.

– Det handler om kvener på fagemnet vårt, sa jeg. Da sa pappa, litt sånn forsiktig, at han trodde kanskje at min oldemor var kven. Sikker var han ikke, så da vi hadde lagt på, ringte jeg min farmor og spurte om det var sant at vi hadde kvensk bakgrunn, minnes studenten.

Valdres og Oslo

Saken handler om et samarbeidsprosjekt mellom Alta Museum og UiT – Norges arktiske universitet, der studentene ble med på en kvensk skattejakt.

Les mer her: Studenter på kvensk skattejakt

På det viset ble studentene kjent med det kvenske, og to av dem var Marcus Madsen fra Valdres og Tuva Louise fra Oslo. Og mens Marcus fant ingen kvenske røtter da han undersøkte saken, gjorde Tuva en ganske annen oppdagelse. Farens antakelse viste seg nemlig å stemme; de hadde bakgrunn fra Tana og det kvenske. Farfaren hennes kom fra Tana, og mora hans var kven.

Kunne finsk

– Farmor sa at oldemor nevnte det på slutten før hun døde, men farfar hadde ingen spesielle minner om det når han var liten. Det eneste han husket var at når de var i Finland og handlet, så kunne mora en del finsk og gjorde seg forstått, sier Tuva, som særlig bet seg merke i at farfaren sa at han som barn merket lite til noe skille mellom kvener, nordmenn og samer. Hun fikk også vite at kvenene var flinke med håndarbeid, at de sydde skaller og mye annet fint.

Satte noe i gang

– Men farfar sa at han ikke var oppvokst med begrepet kvener. Samene var et eget folk, det visste de, men kvenene ble kalt noe annet, minnes hun fra samtalen.

Emnet var ferdig i desember 2020, og mens Marcus er glad for den kvenske faglige berikelsen studiet har gitt, sier Tuva Louise at hun tror den kvenske interessen vil følge henne også på privaten. Hun har satt i gang noe i familien, der søstera til farfaren nå leter i slektstreet.

– Hun har lovet å kontakte meg straks hun finner noe, sier hun.

Studiet satte i gang en kvensk interesse for Tuva Louise og Marcus. (Foto: Arne Hauge)