Pikene på Broen presenterer utstillingen «Oppiit/Omateko» av Åsne Kummeneje Mellem. (Foto: Åsne Kummeneje Mellem / Pikene på Broen)

 

Inviterer til kunstutstilling som kommenterer den tapte kunnskapen mellom generasjoner. 

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Pikene på Broen kan denne uken presentere utstillingen og prosjektet «Oppiit/Omateko» av Åsne Kummeneje Mellem på Terminal B i Kirkenes.

– Det er utrolig deilig å kunne jobbe ute og produsere, sa Mellem til Ruijan Kaiku tidligere i sommer om arbeidet opp mot utstillingen.

Utforsker egen identitet og tilhørighet

Tittelen på utstillingen «Oppiit/Omateko» kan oversetter til til Lære selv / Selvgjort, om er en kommentar på det kunnskapshullet som har oppstått mellom generasjoner som en følge av fornorskningspolitikken. Utstillingen tar for seg spørsmål om hva det vil si at noe er kvensk. Hvor stopper den ene kulturen og går over til den andre?

Åsne Kummeneje Mellem har brukt sommeren på å forberede seg til åpning av sin utstilling i Kirkenes. (Foto: privat)

I utstillingen vil det bli presentert både nye og gamle verk, og Mellem utforsker egne uttrykk med utgangspunkt i käsityö – kvensk håndverk. Mellem bruker samtidskunsten som arena for å utforske egen kvensk identitet og tilhørighet, og med utgangspunkt i käsityö og samtaler med tidsvitner ønsker hun å sette sammen fragmenter av en kultur som har vært nær utryddelse. I krysningspunktet mellom de tradisjonelle håndverksteknikkene og kreativiteten utforsker Kummeneje Mellem nyansene av käsityö – hva det har vært, og hva det kan være – i en samtidskunstkontekst.

En kvensk aften

Utstillingen åpner kommende torsdag, 17. august, klokken 18:00, og det loves kvensk stemning på terminal B. Det blir qvænbrykk, offisiell åpning av Mia Krogh som er leder ved Vadsø museum – Ruija kvenmuseum og et utdrag fra konsertforestillingen «DET E JO FETTE KVENSK»av Ivar Beddari fra Pasvik og Gard Emil fra Guovdageaidnu.

Arrangementet finner du her: Utstillingsåpning: Oppiit/Omateko – Åsne Kummeneje Mellem

Det informeres om at utstillingen står mellom 17. august – 23. september, og er åpen mandag – fredag 10.00 – 16.00 og lørdager 10.00 – 15.00.