Wenche-Lovise Larsen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Styremedlem og sekretær i Tromsø kvenforening, Wenche-Lovise Larsen, tar til orde for et kvenpolitisk utvalg også i Tromsø kommune. – Vi ønsker at kvenske saker skal drives fram, og sees og høres i større grad, sier hun.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Den 23. – 24. april ble det avholdt landsmøte i Ruijan kvääniliitto/Norske kveners forbund på Thon hotel Polar i Tromssa/Tromsø. Et av programpostene var en presentasjon av Kvenpolitisk utvalg i Kåfjord kommune v/utvalgsleder Elling Vatne. Etter presentasjonen var Wenche-Lovise Larsen en av de som tok ordet. Hun sa til landsmøtet at hun vil ha et slikt utvalg i Tromsø kommune også.

Les også: Nytt forbundsstyre i kvenforbundet

Fersk i rollen

Larsen sier til Ruijan Kaiku at hun har hatt styreverv i Tromsø kvenforening/Tromsan kvääniseura det siste året, og at hun fortsatt er relativt fersk i rollen. Hun tror det kan være grunnen til at hun tør å tenke litt utenfor boksen.

– Det er utrolig bra at vi har dette landsmøtet, og jeg som er ny har enormt mye å lære og sitter bare her og sluker, og gleder meg til fortsettelsen, sier Larsen.

Blir ikke sett og hørt

– Grunnen til at jeg har tenkt på et upartisk kvenpolitisk utvalg er at mange av de sakene vi tar opp er høypolitiske saker, som mange av partiene faktisk arbeider med. Så jeg ønsker et samarbeid mellom Tromsø kommune og Tromsø kvenforening for å få i gang et slikt utvalg, sier hun.

– Kvenene blir ikke sett og hørt så mye. Vi ønsker at kvenske saker skal drives fram, og sees og høres i større grad, sier Larsen.

– Det var for eksempel ingenting om Kvenfolkets dag i de lokale avisene. Det eneste de hadde var innkomne innlegg fra blant annet kirka og oss i kvenforeninga. Journalistene må mer på banen, sier hun.

Larsen forteller at Tromsø kvenforening stadig arbeider med synliggjøring.

Gir kvenflagget i gave

– Oss bekjent har ikke Tromsø kommune per dags dato begynt å kjøpe inn og dele ut kvensk flagg til sine offentlige bygg. Så det vi har gjort er å søke om midler for å drifte foreningen, som andre foreninger også gjør. Noen av midlene har vi bevilget til å kjøpe inn flagg, og så har vi gitt det i gave til barnehager, skoler, Åsgård sykehus og flere, sier hun.

– Det går egentlig tilbake til Tromsø kommune.

– Ser dere noen resultater som følge av det?

– Vi ser at flagget heises oftere og oftere rundt omkring, og vi følger selvfølgelig med.

– Vi er glade hvis noen heiser det opp, og jubler blant annet når Ishavskatedralen heiser det. Det er jo inngangsporten til Tromsø by. Vi ser også at Tromsø kommune heiser, og der var vi blant annet med på flaggheising den 16. mars (Kvenfolkets dag, red. anm.), sier Larsen.