Vil senke terskelen: Leder Åsne Kummeneje Mellem og resten av Kvääninuoret håper de, med den nye fraseboka si, kan bidra til å senke terskelen for å bruke det kvenske språket i dag. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Hvordan signerer man egentlig en e-post på kvensk? Hvordan sjekker man opp noen på kvensk? Og hvordan gratulerer man ei tante med dagen? Svarene får du i fraseboka som lanseres i Alta førstkommende torsdag.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Den kvenske ungdomsorganisasjonen Kvääninuoret har nettopp gitt ut en norsk-kvensk frasebok for ungdom. Men frykt ikke, selv om du ikke er som «ungdom» å regne. Ifølge utgiverne er nemlig det et relativt begrep; Man kan jo være ung til sinns, uansett hvor gammel man måtte være.

Inviterer til lansering

Torsdag 15. desember lanseres den rykende ferske fraseboka i Alattio/Alta. Det framgår av arrangementet «Lanseerinki: Kvääninuorten Fraasikirja – Lansering: Kvenungdommens Frasebok» på Kvääninuorets facebookside. Det hele finner sted i kafeen på Alta museum fra klokken 19:00.

Under lanseringen vil Kvääninuoret presentere fraseboka. Det vil bli både kake, kaffe, brus og loddtrekning. I tillegg byr kvelden på kulturinnslag, hilsninger fra Ruija forlag og fra Kvääninuoret selv. Det vil også være anledning til å kjøpe «årets julegave», som de kaller det, for de som måtte ønske det.

Konkret tiltak

Hvordan signerer man egentlig en e-post på kvensk? Hvordan sjekker man opp noen på kvensk? Og hvordan gratulerer man ei tante med dagen? Dette er eksempler på det en vil kunne finne svar på i den ferske utgivelsen.

Kvääninuoret spurte seg hva som skal til for å senke terskelen for å bruke det kvenske språket i dag. Fraseboka, som de har jobbet med en tid, er i så måte et svar, og et konkret tiltak fra deres side: «Liten nok til å ha i lomma, og tykk nok til å inneholde de viktigste frasene», skriver de.

Utgiverne lover 80 sider med forskjellige kategorier og illustrasjoner, som tar for seg ungdomsaktuelle fraser. Og ungdommelige fraser kan en jo både ha bruk for og nytte av, selv i godt voksen alder.

Les mer om fraseboka her:

Klar med etterlengtet fraseordbok