Stor deler av svaret har å gjøre med området hvor dette bildet er fra. (Illustrasjonsfoto: Liisa Koivulehto)

 

Kanskje du vet svaret på Morgenbladets kviss?

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Henrik Giæver og Torkel Nohr Fjørtoft står oppført som Morgenbladets kvissmestere, ei avis som nylig gjorde seg fortjent til en tommel opp fra kvensk hold.

Eller, vil noen kanskje si, fra meänkieli-hold. Dette fordi kviss-spørsmålet de publiserte i sin utgave nummer 7 i år (19.-25. februar) strengt talt handlet om dette søsterspråket til kvensk. De er som kjent svært like, de to språkene. Her har du det, nummer 6 i en kviss på totalt 20 spørsmål:

«Hvilket annet ord på T brukes om meänkieli, språket som ble utviklet i de finskspråklige delene av Sverige etter at Finland ble en del av Russland etter finskekrigen i 1809?»

Et spørsmål som kanskje må leses et par ganger, men hvor svaret er det samme og noe mange av Ruijan Kaikus lesere trolig vet fra før av.

Her er svaret, konstruert som en meningsløs, men svært enkel bokstavforskjøvet gåte. Bare for å gjøre det en smule mer utfordrende:

Upsofebmtgjotl.

Vi tar med at Morgenbladet er ei norsk uavhengig riksdekkende avis som utgis hver fredag. Avisa har en lang historie, den ble første gang utgitt den 1. januar 1819.

 

Gode gamle Morgenbladet med kvensk-relatert kviss.