Bildet er fra montering av utstillingen Tuullessa, som står oppe også på søndag når det er kvensk familiedag. Her ser vi Gyrid Øyen og Åsne Kummeneje sette på plass et objekt til utstillingen. (Foto: Norges arktiske universitetsmuseum/IMMKven)

 

Velkommen til utstilling, foredrag, eventyrstund, filmer og andre aktiviteter for store og små.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«I anledning Kvensk uke og utstillingen Tuulessa, som vises på museet nå, inviterer vi til Kvensk søndag 20. mars kl. 12 til 15 på Norges arktiske universitetsmuseum.»

Dette framgår i en invitasjon fra museet til UiT Norges arktiske universitet. Vi snakker altså om Tromsø, hvor formidlingsleder Karen Marie Christensen gjør klar for kvensk søndag med kafé og gratis inngang for barna.

«Det er første gang vi arrangerer en kvensk familiedag», melder Christensen, som blant annet frister med historiker Lena Aarekol fra museet. Hun skal fortelle om bakgrunnen for den kvenske drakten.

«Vi viser også frem en kvinne- og en mannsdrakt som vi har fått låne av Norske kveners forbund», skriver museumslederen.

Karine og bestemor Margrethe. Bildet er fra filmen Karine ja kadonu loru, laget av Monica Iren Hansen, Anstein Mikkelsen og Ingvild Haga.

Barna kan høre Noora Marie Ollila fortelle om Kolme pukkia Pruusi – de tre bukkene Bruse. Så kan de fargelegge det kvenske flagget og søljene til kvääninpuku, kvendrakta. Og perle solblomsten, auringonkukka, som også kalles Kvenrosa og som fins i det kvenske flagget. Og mye mer, for eksempel visning av Karine ja kadonu loru, Karine og den forsvunne regla.

Kafeen, den er forresten åpen hele tiden under arrangementet.

Her kan du lese mer om Norges arktiske universitetsmuseum

(Foto: Norges arktiske universitetsmuseum/IMMKven)