Kaffekiin brenner sin egen kaffe. Nå er også «Kväänikaffi» å finne i sortimentet. (Kuva/Foto: Pål Vegard Eriksen)

 

De har etablert seg på 69° nord og har kaffe som sitt spesialfelt. Nå ønsker gründeren, som selv har kvenske aner, å hylle den kvenske kulturhistorien i nord gjennom å sette våre smaksløker i sving. 

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Hilde Johannessen Jeridi er fra Krakenes/Nurmi i Nordreisa. I 2009 startet hun opp Makeup Mekka i Oslo, hvis netthandel etter hvert ble en kjempesuksess innen sminke- og kosmetikk. Ti år senere solgte hun og de andre eierne kosmetikkgiganten til Dressmann- og Bik Bok-konsernet Varner og oppkjøpsfondet Equip Capital, for om lag 100 millioner kroner, ifølge Dagens næringsliv.

Året etter kjøpte hun og ektemannen Sammy Jeridi det såkalte «Maritbygget» i Nordreisa, som i dag bærer navnet Lykkesenteret. Og i september det samme året, noen måneder inn i en velkjent og verdensomspennende pandemi, åpnet hun opp historiens første kaffebar i Nord-Troms.

– Kjempe timing, sier gründeren til Ruijan Kaiku, med en anelse ironi i toneleiet.

Les også: «Kvensk-kurs» på ølflasker

Gründer Hilde Johannessen Jeridi vil sette våre smaksløker i sving for å bidra til å framheve den kvenske kulturen. (Kuva/Foto: Kaffekiin)

Fra engelskinspirert navn til kvenskinspirert kaffe

Kaffebaren bærer navnet Kaffekiin, inspirert av det engelske ordet keen ‘å ha lyst på’. Den ligger velplassert til, midt i Storslett sentrum. I dag har bedriften 3,5 årsverk totalt. Her kan kundene ta en kaffe på stedet, eller handle kaffeposer med seg hjem.

I tillegg til det fysiske utsalgsstedet har de egen nettbutikk der man både får kjøpt kaffe og kafferelaterte produkter. Jeridi har tidligere uttalt at det for henne ville være utenkelig å starte en salgsvirksomhet uten en nettkanal. – Har du et godt produkt kan du drive virksomheten fra et lite sted, sa hun til Nordlys.

Kaffekiin har landet på «Husets kaffe»,«Husets kaffe mørkbrent» og «Bålkaffe» som sine faste produkter. I tillegg har de sesongbasert kaffe som for eksempel vår-, sommer-, høst- og vinterkaffe, samt jule- og påskekaffe.

Til Ruijan Kaiku forteller Jeridi at de også helt nettopp har lansert et kaffeabonnement.

– Det er nå mulig å tegne seg, da sender vi ut én pose kaffe hver måned til deg som abonnent. Her er det mulig å velge enten Husets kaffe eller en «kaffereise» som består av ulike smaksopplevelser hver måned.

Nina Solheim på Kaffekiin skjenker opp en kopp lokalbrent kaffe. (Kuva/Foto: Pål Vegard Eriksen)

Siste nytt, og det som i utgangspunktet fanget Ruijan Kaikus oppmerksomhet, er Kväänikaffi (kvenkaffe), som nettopp er lansert.

– Vi har et inntrykk av at også kaffe er en viktig del av den kvenske kulturen, sier Jeridi.

– Med dette produktet vil vi framheve vår lokasjon og det unike med området. Vi ønsker å hylle det lokale og den kvenske bakgrunnen vår, samtidig som det er vår måte å feire og ta del i Kvenfolkets dag på.

– Kvenkaffen er spesiell, akkurat som oss kvener, sier hun.

Gründeren er ikke fremmed for at Kväänikaffi kan bli en del av det faste sortimentet på Kaffekiin.

– Men vi må prøve oss litt fram, medgir hun.

Les også: Gleder seg over suksessen

Brenner kaffen selv

I tilknytning til kaffebaren, med kun en glassvegg imellom, har Kaffekiin også sitt eget kaffebrenneri. All kaffen brennes her, men utvalgte bønner importeres naturligvis fra hele verden. Jeridi har allerede måtte investere i en større kaffebrenner enn den de startet med for halvannet år siden, og i andre etasje har de etter hvert fått på plass en halvautomatisk pakkemaskin, der de i starten måtte gjøre all pakking manuelt.

– Disse investeringene handler om kapasitet. Det skal jo være både effektivt og lønnsomt, sier hun.

Den halvautomatiske pakkemaskinen i andre etasje har gjort hverdagen enklere for Kaffekiin. (Kuva/Foto: Pål Vegard Eriksen)

Ruijan Kaikus utsending fikk audiens til å være med inn på selve brenneriet, der det magiske skjer. Her var kaffebrennemesteren, Henrik Aalberg, travelt opptatt med et parti av nettopp kvenkaffen.

– Det som er spesielt med kvenkaffen er at den er brent på ganske høy temperatur, noe som gir den en smak av bål, og gir den en dybde som kan minne om noe treaktig, sier han.

– Det er en intens kaffe, med svært lav syre, så den passer godt i selskap med en god fortelling, sier Aalberg.

På kaffeetiketten står det «kraftig, krydder, furu», tre små hint om hva vi kan forvente oss. Og det at smaken kan minne om noe treaktig er kanskje ikke så rart, skal vi tro Hilde Jeridi.

– Disse kaffebønnene er fra Indonesia, Madhelings sumatra, og kommer fra planter som har vokst opp mellom furutrær. Kaffen tar smak fra det som er rundt seg, sier hun.

– Denne er litt barsk, men kvenene er jo også litt rå.

Les også: Jublet med kvenflagget for VM-sølv