Kvensk og kunst går hånd i hånd for Åsne Kummeneje Mellem. (Foto: Liisa Koivulehto)

 

Er du engasjert i det kvenske, er over 18 år, bor i Troms eller Oslo og omegn og vil fortelle om det som er kvensk for deg? Da kan du delta i kunstprosjektet til  Åsne Kummeneje Mellem.

 

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

 

Bacheloroppgaven «Kven er kven» skal være ferdig i mai. Derfor ønsker Åsne Kummeneje Mellem snarest mulig få kontakt med engasjerte folk som vil fortelle og bli fotografert som de er. Dette må skje i løpet av februar, mars.

–  Jeg ønsker å skape et visuelt avtrykk av hvordan det er å identifisere seg som kven i 2018-2019, og vise frem hvem vi er, som gruppe og individer. Til hverdags og fest, skriver hun på prosjektets hjemmeside, se mer om Kven er kven?

Åsne er fra Tromsø, men har studert i Oslo siden 2014 da hun begynte på Oslo fotokunstskole. Der ble hun klar over at folk sørpå forbinder Nord-Norge med samer, men kvener vet de ikke om.

Vil snakke med alle

– Hva er egentlig kvensk, hvordan ser kvener ut, hvor bor de? De var spørsmålene jeg fikk, forteller Åsne Kummeneje Mellem.

Siden 2016 har hun studert ved Kunsthøyskolen i Oslo. Som student må hun betale alle utgiftene fra egen lomme. Derfor har hun avgrensa fotograferinga til Tromsø, Skibotn og Oslo og nærområdene.

– Det er bare å ta kontakt. Jeg vil snakke med alle som vil snakke med meg.

Nuori vaimo, vanhaa teknologia. Til prosjektet bruker Åsne Kummeneje Mellem et analog mellomformatkamera med 120 mm film i rull, som gir negativer på 6×7 cm – i farger. (Kuva: Liisa Koivulehto)

Alle som blir med har rettigheter og bestemmelsesrett til hvordan bildene brukes. Noen av de første hun fotograferte var besteforeldrene i Tromsø.

Tilbake til Tromsø

– Det var naturlig å starte med dem, det er der jeg har det kvenske fra, sier hun.

I tillegg til prosjektets nettside vises noen av hennes bilder også etter nyttårstalen 2019 på  https://www.ruijan-kaiku.no/uuenvuuen-saarna-kveenin-kansale-2019-nyttarstale-til-det-kvenske-folket-201/

Til høsten har Åsne planer om å flytte tilbake til Tromsø og fortsette arbeidet med å gjøre kvenene mer synlige.

– Målet er å lage et arena for kvensk kultur. Vi er et flott folk som bør vises frem, sier hun.