Tove Raappana Reibo (til venstre) er språk- og prosjektarbeider ved Halti kvenkultursenter i Nordreisa. Hun beskrives som en ildsjel i arbeidet med å lære bort det kvenske språket. Her ser hun på illustrasjoner til ei kvensk eventyrbok for barn sammen med illustratør Hanne Jorunn Woldstad. (Arkivfoto: Arne Hauge)

 

Vinneren av Kvensk Språkpris 2023 har mye gøy på sin kalender: – Jeg kjenner meg utrolig privilegert.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Vinneren av Kvensk Språkpris 2023 ble Tove Raappana Reibo. Av juryen beskrives hun som en ildsjel i arbeidet med å lære barn og unge det kvenske språket. Det var mandag formiddag at Språkrådet offentliggjorde årets vinner av prisen.

– Jeg er både stolt og ydmyk. Og utrolig glad for at det arbeidet som gjøres blir lagt merke til, sier Reibo til Ruijan Kaiku.

Mye å gjøre

Les mer om juryens begrunnelse her: Tove Raappana Reibo vant kvensk språkpris 2023

Reibo er en kvensk språkentusiast med mye på dagsplanen. Hun jobber med kvensk språkdusj ute i barnehager i Nordreisa, er organisator og dirigent for det kvenske koret KvääniÄänii, og hun jobber også mye med kvensk oversettelsesarbeid.

– Ja, det er alltid mye på kalenderen min, sier Raappana Reibo og forteller videre at KvääniÄänii for tiden jobber med et litt større prosjekt.

Ukelang festival

– KvääniÄänii jobber med et treårig prosjekt, der vi blant annet reiser til Oslo og Drammen nå i mai med språkkafé og konsert, så det er veldig spennende, sier hun.

Tove Raapana Reibo i samtale med barna i Bokbussen i et bilde fra 2019. (Arkivfoto: Arne Hauge)

Raappana Reibo jobber også nå for fullt med planlegging av den ukelange festivalen Paaskiviikko, som foregår over hele Nord-Troms med skoleforestillinger, konserter og ulike arrangementer i alle de seks kommunene.

Styre mye selv

– Jeg kjenner meg utrolig privilegert som får lov til å jobbe med de to tingene jeg bryr meg mest om, nemlig det kvenske språket og kultur og teater, forteller Raappana Reibo.

–  Jeg får styre mye av arbeidet mitt selv, og jeg tror nok det var en av grunnene til at jeg ble lagt merke til, at jeg gjør det jeg har lyst til, både på jobb og på fritiden, sier Tove, som på fritiden også jobber i teatergruppen Teatterilapset.

Språkprisen deles ut i Tromsø under et arrangement i forbindelse med den kvenske språkdagen 26.april.

Se arrangementet her: Kvensk språkdag