Festspilldirektør Lars Petter Hagen. (Foto: Festspillene i Bergen/Thor Brødreskift)

 

Med Sannhetskommisjonens rapport rett rundt hjørnet, blir Näkymätön kansa – Det usynlige folket, meget dagsaktuell.

 

Tale Igeland Eilertsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Kvääniteatteri kommer til Festspillene i Bergen med forestillingen «Näkymätön kansa – Det usynlige folket».

Festspillene tar plass 24. mai til 7. juni, og Kvääniteatteri kan du se på Den Nationale Scene 25. og 26. mai. Om du ikke kan kvensk, kan du likevel nyte forestillingen med full forståelse, for den er nemlig oversatt og tekstet på engelsk for dem som verken kan kvensk eller norsk.

Billetter til forestillingen finner du her: Näkymätön kansa – Det usynlige folket

Vi har snakket med festspilldirektør Lars Petter Hagen om besøket fra teatergruppen, og så vidt ham bekjent så er dette første gang med kvensk forestilling på programmet.

Det usynlige folket. (Foto: Jørn Holm)

– Jeg er opptatt av å få frem flere stemmer på scenen, sier Hagen om hvorfor de inkluderer kvensk på programmet i år.

– Med Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport på trappene, vil fokuset på fornorskingsprosjektet som Norge bedrev i lange tider være stort, og de mange spørsmålene som forestillingen stiller vil ha skyhøy aktualitet, fortsetter han.

Hvert festspill er unikt, og er det er umulig å forutsi hva som kommer på fremtidige programmer, men festspilldirektøren er ikke fremmed for å inkludere kvenske innslag i framtiden.

– Her og nå kan jeg ikke love eller avkrefte at vi kommer til å ha flere kvenske innslag i årene fremover, men vi vil selvsagt vurdere kvenske artister og produksjoner, sier han.

Hagen kan røpe at responsen på forestillingen allerede er god, noe man kan se etter en uke med billettsalg. Forestillingen er blant de første som vises under Festspillene.

– Vi tror den vil være blant arrangementene som slår an tonen for, og blir noe folk husker, fra årets festspill, sier han avslutningsvis.