Ti norske og finske kunstnere har bidratt til utstillinga Kven Connection i Vadsø.
Lill Vivian Hansen
lill.hansen@altaposten.no
– Utstillingsåpninga gikk kjempebra – det ble en skikkelig suksess. Det var over 100 stykker som tok turen innom muséet og det er mange i en liten by som Vadsø, oppsummerer avdelingsleder og prosjektleder Kaisa Maliniemi, Vadsø museum – Ruija kvenmuseum.
Utstillinga Kven Connection åpnet 21. oktober på Vadsø museum – Ruija kvenmuseum og åpningstalen ble holdt av Einar Niemi, professor emeritus i historie. Han talte om historien og fikk satt utstillinga inn i en sammenheng.
Open Call
Kunstner Maija Liisa Björklund søkte på Open Call til kunstprosjektet Kven Connection.
– Jeg søkte fordi jeg har tilknytning til det norske og det finske/kvenske, forklarer hun.
Björklund kjenner historien og problematikken og var selv spent på hvordan hun og de andre kunstnerne skulle løse oppgaven.
– Det har vært interessant å se hvordan folk har jobbet innenfor temaet, sier hun.
Selv jobber Björklund med forskjellige kunstuttrykk som installasjoner, tegning og performance. Til Kven Connection falt valget på en installasjon tre, tekstil og print.
– Jeg har tatt utgangspunkt i det nye kvenflagget og hva symboler som dette har å si for identitetsbygginga og jeg har gjort en del research rundt dette, forklarer hun.
– Flagget har et gammelt symbol som er brukt i blant annet treskjæring, forteller Björklund.
Nye lokaler
Vadsø museum – Ruija kvenmuseum flyttet vinteren 2015/2016 inn i nye og større lokaler. Ønsket var å lage en nyskapende utstilling i de nye lokalene.
– Vi arbeider bevisst for at den nye arenaen blir forankret i lokalsamfunnet og kveners og norskfinners identitet, forteller Maliniemi.
Målet har vært å revitalisere kvensk og norskfinsk kultur gjennom kunst og stimulere til interesse for kvensk og norskfinsk kultur og tradisjoner gjennom innovativ samtidskunst.
– Vi har ønsket å heve det kunstneriske og faglige nivået på produksjon og formidling av kulturhistoriske og kunstneriske utstillinger og vi ønsket å bidra til å heve nivået på den kvenske kunste, forklarer prosjektlederen.
Dette er også med på å forsterke og bygge kulturell og språklig identitet blant kvener og norskfinner.
Offentlig intervensjon
Utstillingsåpningen ble markert med «stunts» i Vadsø by. Björklund heiste sitt kvenflagg ved Scandic og det ble trukket rød tråd fra byen og inn til kvenmuseet.
– Dette kan symbolisere kvensk kultur som en rød tråd i Vadsøs historie. Kunst har sitt eget språk som kan både provosere og inspirere, påpeker Maliniemi.
Björklund var litt bekymret for om dette ble for kontroversielt for Vadsø men synes det gikk veldig bra. Flagget skal henge hele utstillingsperioden for å skape blest og interesse for denne.
– Det virker som folk syntes dette var fint, vi har i alle fall ikke fått dårlig respons. Det handler om hvordan folk møter kunsten. Oppfattelsen trenger ikke å være det samme fra person til person og av og til kan det være vanskelig for folk å si hva dem tenker, forklarer kunstneren.
– Alle har rett til det som individ. Dette er mitt perspektiv, slik jeg opplever det å være kven, finsk og norsk, sier hun.
Gode kuratorer
Hun er også fornøyd med måten kuratorene har løst jobben med de forskjellige kunstverkene og uttrykkene i det samme utstillingslokalet.
Åtte av ti kunstnerne var til stede på åpningsdagen og prosjektlederens inntrykk er at alle var fornøyde.
– Kunstverkene i utstillinga kommuniserer med publikum og gir masse assosiasjoner til folk, sier Maliniemi.
Gjesteutvekslingsprosjekt
Prosjektet ble startet i januar 2016 som et toårig gjesteutvekslingsprosjekt. «Kven Connection» er en samarbeidsproduksjon mellom Vadsø museum – Ruija kvenmuseum, Vadsø kunstforening og Taike i Rovaniemi. Prosjektet ønsket å knytte kontakter mellom finske og norske kunstnere, akademikere og kulturarbeidere og herigjennom skape en internasjonal arena for kunstnerne. Fem norske kunstnerne, Maija Liisa Björklund, Asle Lauvland Pettersen, Georgia Munnik, Marsil Andelov Al-Mahamid og Sonja Siltala og fem finske kunstnerne Meri Nikula, Pirjo Nykänen, Sanna Korteniemi, Merja Briñón og Katariina Angeria ble valgt ut til å lage kunst om kvenske temaer. De representerer alle forskjellige kunstretninger.
– Jeg synes dette er gjort dette på en fin måte. Det er nødvendig å få inn folk utenfra for å kunne forstå seg selv, påpeker Björklund.
«Språk connection»
Sanna Korteniemi fra Rovaniemi er glad hun har fått være med på prosjektet. Hun forteller at hun ikke er kven, men kjenner igjen det kvenske språket gjennom barndommens mange besøk hos sin bestefar i Pello.
– Kvensk er veldig likt min bestefars morsmål, forteller hun, som dermed hadde en «språk connection» til dette prosjektet.
Gjennom sin skolegang i Finland har hun vært nødt til å lære seg svensk.
– Jeg er ikke så flink til å snakke svensk, men det gjorde at jeg forsto litt av det som ble sagt rundt meg, forklarer hun.
Malte værmeldinga
Korteniemis bidrag i utstillinga er tegninger og vannmaling.
Hun har bodd i Vadsø under prosjektperioden og har bare gode ord om byen.
– Jeg har malt bilder fra google maps på forskjellige papirtyper og jeg har «malt værmeldingen» i landskapet utenfor der jeg bodde. Jeg tilbringer gjerne mer tid i Vadsø, her er vakker natur, forklarer hun.
Hun forteller at Norge har gjennom hele hennes oppveksten alltid vært «utlandet» – dit man reiste på ferie, mens Sverige var «bare» nabolandet.
Kunstneren var med å trekke den røde tråden fra byen til museet og fikk ønsket mange vadsøværinger velkommen til utstillinga.
– Jeg er sikker på at mange vil besøke utstillinga i Vadsø, avslutter hun.
Utstillinga «Kven Connection» vises på i Store Studio, Vadsø museum – Ruija kvenmuseum i perioden 21. oktober til 12. november 2017 og på Arcticum museum i Rovaniemi 26. april til 28. mai 2018.
Les hva kunstnerne har skrevet: http://kvenconnection.tumblr.com/