(Porsangerordører Aina Borch i kvendrakt. (Foto: Erik Bø/FeFo)

Naturlig for meg å bruke kvendrakta.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Da Finnmarkseiendommen (FeFo) hadde offisiell åpning av sitt nye bygg i Lakselv 1. november, stilte Porsangerordfører Aina Borch i kvendrakta.

– Jeg tenkte at de fleste kom til å stille i kofte, men siden vi er en kommune som er kjent for trestammers møte, ble det naturlig for meg å bruke kvendrakta, forteller ordføreren.

Drakten fikk hun låne av Solveig Samuelsen.

 Jeg er veldig heldig som fikk låne den. Og den passet også helt perfekt til meg. Jeg følte meg så fin i den, sier hun.

Borch forteller at hun har fått svært mange positive tilbakemeldinger for bruken av kvendrakta. Ikke bare fra kvener, men også fra andre miljøer.
 I etterkant ser man at det er de små handlingene som kan gi den største virkningen. Den glede jeg følte ved å kunne gå i drakta, gjorde at dette føltes veldig rett for meg å bruke den.

Dette er første gang ordføreren brukte kvendrakta. Det er muligens første gang en ordfører har brukt kvendrakt i offentlig sammenheng, kombinert med ordførerkjede.
 Dette er jo et fantastisk praktplagg, på linje med bunad. Og da jeg fikk se drakta på nært hold, fikk jeg studert det vakre håndtverket og de fine detaljene. Jeg synes også at ordførerkjedet passet fint til, sier hun.

Ordøreren har allerede en porsangerkofte, og sier at hun godt kunne tenke seg en egen kvendrakt. Men hvor vidt hun skaffer seg en selv, er et kostnadsspørsmål.
Jeg kunne godt tenke meg å brukt kvendrakta senere, men det er jo en stor investering å skaffe en egen. Men nå er jeg så heldig at flere kvener har tilbudt å låne meg drakta si, så det kan godt hende at dere får se meg i kvendrakt flere ganger, sier Aina Borch.