Hun er vant til å ta ordet, men på storscena i Oslo kjente hun på nervene. (Foto: Pål Vegard Eriksen)

 

Inger Birkelund hadde gleden av å lese høyt om ting hun selv har vært med å bygge opp.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Den kvenske kultur-gründeren Inger Birkelund var også i ilden på Nasjonalteaterets scene. Hun leste et kapittel om kvensk kunst og kultur.

– Jeg var veldig glad for å få akkurat det kapittelet, så all takk til dem som satte opp leselista, sier hun.

– Hvordan var det, på scena i dette svære bygget?

– Jeg ble selvfølgelig nervøs da jeg skulle inn. Og så var det kaldt der inne, jeg frøs da jeg gikk på scena. Men det var utrolig artig å stå der, selv om stemmen prøvde å svikte og man snublet i et ord nå og da. Jeg koste meg, og kjente da jeg gikk ut at jeg skulle gjerne tatt en runde til.

– Du kjente kanskje også på stolthet?

Få har bidratt mer til oppbygningen av det kvenske, enn kulturgründer Inger Birkelund fra Nord-Troms. Nå kan hennes kongstanke Kventeateret bli den første kvenske kunstinstitusjonen som får fast statlig finansiering over statsbudsjettet. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Absolutt. Mye av det jeg leste opp er ting som også jeg har vært med å bidra til å bygge opp. Utviklingen i det kvenske har vært fantastisk, og jeg er full av håp for framtiden, sier den kvenske kulturgründeren. Som kvener flest håper også hun på mer midler, bedre stabilitet og økte muligheter for å jobbe langsiktig.

Birkelund er utdannet lærer, og har gjennom sine mange kvenske kulturprosjekter fått kontakt med det hun savner mest fra gamlejobben, barn og unge.

– Det føles givende og jeg brenner for det, sier hun, selv om det stadig er slik at det meste av kvensk arbeid skjer ubetalt og på dugnad.

Kventeateret er nevnt i rapporten, Birkelund sier det var stort å oppdage. På linje med sin teatersjef Frank Jørstad håper også hun at de blir den første kvenske kunst-institusjonen som får fast statlig finansiering over statsbudsjettet.

– For oss handler alt om det. Vi har brukt opp våre muligheter når det gjelder prosjektfinansiering, så vi må få det på plass hvis vi skal leve videre.

– Det må bare ordne seg, sier Birkelund.

Noe hun altså sa fjorten dager før Regjeringen var ute med godt nytt. Les mer i denne saken:

Regjeringen vil sikre drift av Kventeateret