En nyskapende nykomling, skriver juryen om sin nominasjon av Ruija kvenmuseum – Vadsø museum. (Foto: Arne Hauge)

 

Det betegnes som David mot Goliat når tre museer nå skal strides om tittelen Årets Museum 2023. Ett av dem vårt eget Ruija kvenmusum – Vadsø museum.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Nominasjonen til Årets museum 2023 er klar, framgår det i ei pressemelding fra Norges museumsforbund, ved generalsekretær Liv Ramskjær. Forbundet skriver:

«David mot Goliat? […] To museums-giganter kjemper om å bli Årets Museum 2023. Men de utfordres av en engasjert liten nykommer som løfter opp tidens store spørsmål; Betydningen av identitet.»

Liv Ramskjær er generalsekretær i Norges museumsforbund. (Foto: Arne Hauge)

Her siktes det altså til Ruija kvenmuseum – Vadsø museum, idet de to andre utfordrerne er Naturhistorisk museum – UiO og Munch museet. Interessant er det også når forbundet skriver at:

«Munch og Naturhistorisk museum står til sammen for nesten 1/6-del av det totale museumsbesøket her til lands, mens det nyåpnede nasjonale museet for kvener/norskfinner, Ruija, kan skilte med 1/6000-del.»

Men, som juryleder Grunde Almeland understreker, det er betydningen og kraften i et museum som avgjør, ikke størrelsen. Almeland bemerker også følgende:

– Å bli nominert til prisen Årets museum er i seg selv en anerkjennelse av at museet arbeider godt og holder høy kvalitet.

Når det gjelder begrunnelse for at kvenmuseet er nominert, vises det til at det er en nyskapende nykommer blant norske museer. De åpnet dørene i 2021, der oppdraget er å synliggjøre en historisk, språklig og kulturell tradisjon.

«En tradisjon og en identitet som på grunn av brutal og hardhendt fornorskningspolitikk, var i ferd med å bli hvisket ut. Museets rolle er særlig viktig når vi i løpet av dette året skal se tilbake på de overtramp som er begått, også mot landets kvenske/norskefinske innbyggere.»

Skriver altså juryen, som føyer til at dette museet, beliggende i NRKs gamle distriktskontor i Vadsø, nå har gått fra å være en del av et nasjonalt mediehus, til å bli det første nasjonale museet for kvener/norskfinner.

Vinneren kåres under festmiddagen på Det nasjonale museumsmøtet «Museene i det politiske landskapet» i Stavanger 29. mars i år.