Roy Ervin Solstad prøver å finne en kven som er med i Fellesforbundet. – Håper kvener tar kontakt, sier journalisten. (Foto: Fellesforbundet)

 

I et opplag på nær 160.000 vil Fellesforbundet presentere kvenfolket for sine lesere. – De fleste av våre medlemmer kjenner ikke så godt til den kvenske kulturen, sier journalist Roy Ervin Solstad i Magasinet for fagorganiserte.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Magasinet for fagorganiserte er ett av de største av de mange fagforeningsbladene i Landsorganisasjonen, LO. Utgiver av samtlige blader er stiftelsen LO media, hvor journalist Roy Ervin Solstad i Fellesforbundets redaksjon en dag fikk den tanke å fortelle om kvenene. Det fins garantert mange fagorganiserte kvener der ute, tror journalisten.

– Vi har deadline i slutten av februar for neste nummer av Magasinet for fagorganiserte, og siden dato for utgivelse er opp mot Kvenfolkets dag den 16. mars, tenkte jeg at det måtte være fint å presentere den kvenske kulturen. De fleste medlemmene våre kjenner nok ikke så godt til den kvenske kulturen, sier journalisten, som nå er på utkikk etter fagorganiserte kvener.

Året i Børselv

– Vi ønsker å komme i kontakt med medlemmer i Fellesforbundet med et bevisst forhold til sine kvenske aner, og som kanskje også snakker kvensk. Har så langt fått tak i et par personer, men ennå ingen som kan språket. Så kanskje Ruijan Kaikus lesere vet av noen? Da er det bare å ta kontakt, sier Solstad.

Det var ingen tilfeldighet at Solstad fikk ideen til folkeopplysning om det kvenske. Han har selv bodd i det som gjerne omtales som kvenenes hovedstad.

– Men heller ikke jeg kjente til kvenene for vi flyttet til Børselv. Det var i 1999, og vi bodde der ett år. Jeg jobbet som lærer ved den lokale skolen, sier journalisten. Senere var han en periode i Hammerfest, og bor i dag i Asker kommune nært bladets kontorer i Oslo. Men han er ofte nordpå, Fellesforbundet har medlemmer overalt.

Ba Hilde si noe

– Jeg er ofte i Finnmark, og i fjor var jeg der sammen med en kollega. Vi kjørte hele fylket rundt og lagde reportasjer, stort sett om hvorledes koronakrisen påvirket reiselivet. Samtidig dukket det opp en idé om å skrive om det kvenske, så på veien fra Honningsvåg til Kirkenes dro vi innom Kvensk institutt og tok lunsj. Kollegaen min visste ikke noe om det kvenske, så jeg utfordret Hilde på å si noe om den kvenske kulturen.

Hilde Skanke er instituttets daglige leder, og Solstad sier at Børselv, det er alltid som å komme hjem. Han sier han trives godt der.

Plukket opp ord

– Det trespråkelige og stedets fådelte skolestruktur var viktige grunner til at vi valgte å bo en tid i Børselv. Datteren vår hadde kvensk i barnehagen, hun var to år da og lærte seg litt av språket. Over alt på skolen hang det oppslag på tre språk, så man plukket opp kvensk og samisk bare ved å gå omkring inne i bygget, minnes Solstad.

Vet du av en kven som helst snakker kvensk og som er organisert i Fellesforbundet? Roy Ervin i Magasinet for fagorganiserte kan kontaktes på roy@lomedia.no, eller telefon 97 70 73 03.