Framtid i nord og redaksjonsleder Kristina Båtnes Hestdahl har fått mye oppmerksomhet rundt dagens papirutgave. (Kuva: Christer A. Henriksen / Framtid i Nord)

 

Bak en kvensk forsidetittel hyller Framtid i nord jentene og damene i Nord-Troms i form av en spesialutgave av og om kvinner.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Lokalavisa i Nord-Troms, Framtid i nord, har pådratt seg mye oppmerksomhet som følge av papirutgivelsen datert 8. mars. Både NRKs morgensending for Troms, Journalisten, og M24 har omtalt dette.

Det er kvinnedag, og det er kun kvinner som har fått plass og er omtalt i denne utgaven. Forsiden er prydet av bilder av alle disse kvinnene, bak den ruvende, kvenske tittelen «Vaimovoima», som betyr ‘kvinnekraft’.

– Vi i media er flinke til å intervjue menn, og alle er klar over at kvinner er underrepresentert i nyhetsbildet. Vi ønsker rett og slett å trekke frem og hylle kvinner.

Det sier primus motor bak det hele og redaksjonsleder i Framtid i nord, Kristina Båtnes Hestdahl, til Journalisten.

På spørsmål og hvorfor de har valgt den kvenske tittelen, svarer hun slik:

– Det er fordi befolkninga i Nord Troms er et resultat av «tre stammers møte», mellom kvener, samer og nordmenn.

I en kommentar i den aktuelle Framtid i nord-utgaven har Hestdahl utdypet dette:

«Malin Vollstad, som er en av de du kan lese om i avisa i dag, sa det veldig fint: Det er noe eget med kvinner i Nord-Troms. En egen kvinnekraft. Det er noe vi bør huske på alle dager i året.»