Et felles flagg for alle skogfinner har lenge vært et etterlengtet ønske. Nå ser det endelig ut som at drømmen ikke lenger er så fjern. (Foto: privat/Kristiina Puumalainen)

 

Endelig skal skogfinnene også få det etterlengtede symbolet på et forent folk. Nå kan også du få være med å bestemme hvordan det skal se ut. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

– Skogfinner og andre som er opptatt av skogfinsk kultur trenger et symbol å samle seg rundt.

Les også: Starter arbeid for skogfinsk flagg

Derfor har Norsk Skogfinsk Museum sammen med en rekke andre skogfinske organisasjoner i både Sverige og Norge tatt initiativ til en konkurranse for å lage et eget skogfinsk flagg.

Et av mange utkast til et skogfinsk flagg designet av Johanna Lumi Breivang.

Forslag allerede på plass

Konkurransen har raskt fått oppmerksomhet i sosiale medier hvor en rekke forslag til utformingen av det nye flagget allerede er kommet inn. Blant de er Johanna Lumi Breivang. Hun omtaler seg selv som skogfinneaktivist og driver kontoen «mehtasuomi» på Instagram med fokus på nettopp skogfinner og den skogfinske kulturen.

– Endelig får vi et tegn som kan samle og representere oss uavhengig av organisasjon eller geografi, skriver hun etter nyheten om konkurransen.

Siden da har hun vært svært aktiv med å komme med utkast og forslag til hvordan flagget kan se ut, både med ulike farger og symboler som har vært sentral i den skogfinske kulturen. Ett forslag er å ta inspirasjon fra tradisjonell skogfinske klær og bruke både farger og mønster man finner her.

Finnskogtinget bruker i dag dette flagget til å representere seg selv. Kanskje det kan være en kandidat til det nye offisielle flagget. (Foto: Skogtinget)

Hvordan delta?

Konkurransen er for alle, og hvem som helst kan sende inn sitt forslag på nytt skogfinsk flagg. Utkastene kan sendes både elektronisk og fysisk, enten på e-post til flagga@skogsfinnar.se, eller i posten til Skogfinneforeningen v/Rune H. Bjerke, Gamleveien 148, N-1350 Lommedalen. Husk å merke bidraget ditt med «flagg» eller «flagga».

I tillegg til heder og ære vil vinneren stikke av med hele 5000 kroner.

Skogfinneforeningen understreker i konkurranse utlysningen at de ikke er kresne, og legger ingen føringer for form, fargebruk eller symbolbruk. Bidragene til konkurransen kan dog ikke være støtende eller på noen måter ha en utforming som plagierer andre flagg eller symboler.

Frist for å sende inn bidrag til konkurransen er 15. mars 2022.

Du kan lese mer om konkurransen og skogfinner generelt på Skogfinneforeningens nettside.