Tør vi håpe på godt oppmøte også i år? Øyra ved Patosuanto i Lakselva har i alle fall god plass. (Arkivfoto: Arne Hauge)

 

Du trenger ikke dra på årene for å bli med: For det første skal det stakes, dessuten er august-arrangementet ved Lakselva åpent for barn.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Elvesettingen samlet folket,» skrev vi for snaut to år siden, da fem elvebåter fikk sin dåp fra øyra i Patosuanto i Lakselva. Helt identisk opplegg blir det ikke i år, men at det blir elvebåter, det kan garanteres. Og mye folk, tør vi spå. Siv Marit Ekaas Turi er museumsleder ved RDM-Porsáŋggu musea / Porsangin museumi / Porsanger museum – kjært barn mange navn – og hun har følgende gladnyhet til kvener, samer og andre:

«22. august fra klokken 13 til 15 arrangerer Porsanger Museum og Kvensk språksenter elvebåttreff ved Patosuanto, Lakselva. På kvelden fra klokken 18 inviterer Repokoski ved Laila Johansen til middag og dans. Arrangementet er for barn og voksne,» melder Ekaas Turi.

Fra før krigen

Som vi tidligere har skrevet om, så har museet fått støtte fra Troms- og Finnmark fylkeskommune til et elvebåtprosjekt, del to. Her blir det ikke et kurs i elvebåtbygging – det tok prosjekts del 1 seg av – men rekonstruksjon av elvebåt.

Her har brødrene Dagfinn og Øyvind fått i oppdrag av Porsanger Museum å bygge opp en ekte stakebåt. Den opprinnelige båten dateres tilbake til 1940, den er fra Børselv og ble gitt i gave av Nanna Salamonsen.

Elvebåt-utstilling

Nanna Salamonsen husker vi forresten hvem er, i vår hadde den blide og frittalende damen noe på hjertet i forhold til käsityö, kvensk håndarbeid.

Tilbake til arrangementet 22. august. Ved elvebredden blir det utstilling av elvebåter, det blir demonstrasjon av staking, og det blir aktiviteter for barn. Gratis adgang, får vi opplyst fra Ekaas Turi.

Ta turen til Porsanger og se de flotte elvebåtene i sitt rette element, lyder vår oppfordring.