Kristin Mellem. (Foto: Arne Hauge)

 

– Virkelig fortjent, heter det fra fylkeskommunen.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Kun uker etter at moren Reidun Mellem ble tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for det kvenske, går datteren Kristin Mellem hen og vinner fylkeskulturprisen. Det ble klart i ei pressemelding fra Troms og Finnmark fylkeskommune i dag onsdag 15. desember. Prisen er på kroner 20 000, og fylkesråd for økonomi og kultur, Ronald Wærnes (Sp), er full av lovord om musikeren og komponisten som stakk av med prisen for 2021.

– Kristin Mellem har i mange år arbeidet med å synliggjøre den kvenske musikktradisjonen i samspill med den samiske og norske. Arbeidet hennes har bidratt til å skape stolthet for egne røtter blant mange kvener og norskfinner i Troms og Finnmark. Dette er virkelig en velfortjent pris, sier Wærnes.

Her kan du for øvrig lese mer om da mora Reidun ble hedret, det var i november i år:

Ordføreren om tildelingen av medaljen til Mellem: – Noe av det fineste og viktigste jeg har gjort

Det var under siste fylkesting at prisen ble delt ut, der formålet er å gi honnør og anerkjennelse samt støtte skapende, kunstnerisk og kulturell virksomhet i Troms og Finnmark. Fylkeskommunen melder at det i år kom inn 19 velbegrunnede forslag til kandidater.

«Troms og Finnmark fylkeskommune ønsker Kristin Mellem lykke til med fremtidige prosjekter», heter det fra det holdet.

Vi tar med at Kristin Mellem har et særlig varmt hjerte for kvensk salmetradisjon, hvor hun opp gjennom årene har lagt ned betydelig arbeid i å ta vare på og forny tradisjonen. Her en sak fra tidlig i Nord-Hålogaland bispedømmes prosjekt «Gamle salmer mot nye tider»:

Samler kvenske salmer